N. Dumitrescu

De la începutul acestei săptămâni, pensia anticipată parţială este calculată în baza unor noi reguli. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicată, săptămâna trecută, în Monitorul Oficial, aceasta intrând în vigoare începând cu data de 17 iulie 2016. Actul normativ prevede, mai exact, schimbarea modului în care se calculează pensia anticipată parţială. Diminuarea cuantumului pensiei anticipate parţiale este calculată în funcţie de anii munciţi în plus faţă de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege. Până acum, diminuarea pensiei anticipate parţiale se făcea cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, fără a fi luaţi în considerare anii ce depăşesc stagiul complet. Luni, în prima zi după intrarea în vigoare a noilor modificări legislative, la Casa Judeţeană de Pensii Prahova s-au înregistrat 4 cereri de pensie anticipată parţială.

Legea nr. 142/2016 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 528 din 14 iulie şi a intrat în vigoare pe 17 iulie. Actul normativ prevede, mai exact, schimbarea modului în care se calculează pensia anticipată parţială. Astfel, cuantumul este stabilit, începând cu data de 17 iulie 2016, din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, printr-o diminuare raportată la stagiul de cotizare realizat, nu o diminuare fixă pentru fiecare lună de anticipare, aşa cum era până acum. De altfel, în legătură cu noile prevederi, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Prahova ne-au precizat: ”Conform Legii 263/2010, pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. Până la acestă nouă modificare legislativă, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabilea din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”.
Pentru o mai bună informare în ceea ce priveşte modificările la care ne referim, iată ce se precizează în noul act normativ: “Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului”.

Perioada de cotizare realizată Procentul de
peste stagiul standard diminuare pentru
complet de cotizare fiecare lună de
anticipare (%)

până la un an 0,50
peste un an 0,45
peste doi ani 0,40
peste trei ani 0,35
peste 4 ani 0,30
peste 5 ani 0,25
peste 6 ani 0,20
între şapte şi opt ani 0,15

Tot în actul normativ la care ne referim, prin care se aduc modificări la Legea 263/2010, se mai precizează: “Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, avocaţii, notarii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat”; “Fracţiunea de an de stagiu de cotizare realizată în grupa I şi/sau condiţii speciale de muncă, pentru care nu se acordă reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. b) poate fi cumulată cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite de muncă în vederea reducerii vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. a)”; “Reducerile vârstelor standard de pensionare prevăzute la art. 55, precum şi cele prevăzute de alte acte normative pot fi cumulate fără ca reducerea totală să fie mai mare de 13 ani”; “Vârstele de pensionare reduse în condiţiile alin. (2) nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei şi de 52 de ani pentru bărbaţi, respectiv de 45 de ani pentru persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c)”; “Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureş, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”.
De la reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Prahova am mai aflat că luni, în prima zi lucrătoare după intrarea în vigoare a noilor modificări legislative, pe adresa instituţiei s-au înregistrat, deja, patru cereri de pensie anticipată parţială. De precizat, însă, că în momentul de faţă, aproape 2.600 de persoane din judeţ beneficiază de pensie anticipat parţială. Totodată, de la începutul anului în curs, pe adresa instituţiei s-au înregistrat 36 de cereri pentru pensii anticipate şi 560 de cereri pentru pensii anticipat parţiale.

În judeţ sunt peste 200.000 de pensionari

Conform unor date valabile la nivelul lunii martie a acestui an, în evidenţa Casei Judeţene de Pensii Prahova se aflau 239.728 de beneficiari, din care: 196.181 pensionari de asigurări sociale de stat; 9.198 pensionari din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor; 34.004 beneficiari de legi speciale; 345 de persoane pensionate după ce au suferit accidente de muncă şi boli profesionale.
În cazul pensionarilor de asigurări sociale de stat, dintre cele 196.181 de persoane, 144.122 sunt beneficiare de pensie pentru limită de vârstă; beneficiare de pensie anticipată – 643 de persoane; pensie anticipată parţială – 2.773 de persoane; pensie de invaliditate – 22.975 de persoane; pensie de urmaş – 25.668 de persoane. În cazul pensionarilor din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor, dintre cele 9.198 de persoane, numărul beneficiarilor de pensie de limită de vârstă este de 8.855 de persoane; de pensie de invaliditate – 22 de persoane; de pensie de urmaş – 321 de persoane.