„Sportivii curaţi” din Rusia vor participa la Olimpiada de la Rio

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis faptul că Rusia nu va primi o interdicţie generală de participare la Olimpiada de la Rio şi va lăsa federaţiile internaţionale să decidă, iar oficialii de la Kremlin au salutat decizia în cadrul unei conferinţe de presă. Astfel, oficialii federaţiilor naţionale vor decide soarta sportivilor ruşi în ceea ce priveşte participarea acestora la Olimpiadă. Mai mult, în cazul în care federaţiile vor decide să permită participarea Rusiei, atleţii ruşi care doresc să participe la Rio de Janeiro vor trebui să îndeplinească o serie de criterii stricte stabilite de CIO. „În mod cert, salutăm decizia care premite aşa numiţilor „sportivi curaţi” să ia parte la Jocurile Olimpice, având în vedere decizia CIO de a lăsa la latitudinea federaţiilor internaţionale participarea Rusiei la Rio. Suntem de părere că este o decizie pozitivă”, a declarat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în cadrul unei conferinţe de presă.
Suspendarea dictată împotriva sportivilor ruşi vine ca urmare a unei investigaţii demarate după declaraţiile făcute de Grigory Rodchenkov, directorul laboratorului antidoping care s-a ocupat de testarea sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci (2014). Acesta a mărturisit că, personal, a dezvoltat un cocktail de trei substanţe interzise care, mai apoi, a fost oferit atleţilor. A 31-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, ce va avea loc în Brazilia, la Rio de Janeiro, se va desfăşura în perioada 5-21 august.

Fostul preşedinte al federaţiei germane de fotbal, suspendat un an

Wolfgang Niersbach, fostul preşedinte al Federaţiei germane (DFB) şi vicepreşedinte al comitetului de organizare a Mondialului 2006, găzduit de ţara sa, a fost suspendat pentru un an din orice activitate legată de fotbal de către FIFA. Niersbach a fost sancţionat pentru implicarea sa în scandalul de corupţie legat de acest Mondial. Camera de instrucţie a comisiei de etică a FIFA ceruse în luna mai ca Niersbach să fie suspendat doi ani. Camera de judecată a comisiei de etică îl găsise vinovat mai ales fiindcă nu a raportat fapte legate de posibile nereguli în cadrul atribuirii Mondialului 2006 Germaniei. Camera de judecată a estimat că Niersbach nu a „denunţat” la timp abaterile ce i-au fost aduse la cunoştinţa privind atribuirea acestei competiţii, abateri ce puteau reprezenta încălcări ale codului de etică al FIFA. În comunicatul său, camera de judecată precizează că ”nu s-a aplecat direct asupra unor posibile încălcări ale codului de etică în cadrul unor eventuale acte de corupţie sau mituiri în legătură cu atribuirea Mondialului 2006″. „Această decizie mă afectează mult”, a declarat Niersbach. „Recunosc că am făcut o greşeală şi regret asta”, a adăugat el, precizând că se va gândi cu avocaţii săi dacă va face apel. Din cauza suspendării sale, Niersbach nu mai poate face parte din consiliul FIFA şi din comitetul executiv al UEFA. El a demisionat din funcţia de preşedinte al DFB în noiembrie 2015. FIFA a deschis, pe 22 martie 2016, o procedură vizându-i pe Niersbach şi pe Franz Beckenbauer, preşedinte al comitetului de candidatură, apoi de organizare a Mondialului german. După izbucnirea scandalului, DFB a însărcinat cabinetul de avocaţi Freshfields să examineze atribuirea CM 2006. În raportul său, în luna martie, Freshfields a indicat că nu poate exclude că ar fi avut loc cumpărarea de voturi. Potrivit unui articol apărut anul trecut în revista germană Der Spiegel, Germania ar fi mituit patru membri din Asia ai Comitetului Executiv al FIFA pentru a obţine organizarea CM 2006, în afacere fiind implicaţi înalţi reprezentanţi ai fotbalului german, precum Beckenbauer.