* Disconfortul cauzat de căldură este resimţit la cote maxime de cardiaci, care experimentează variaţii de tensiune, tulburări de ritm cardiac, dar şi un risc crescut de infarct miocardic. Hipertensivii, spune cardiologul Luminiţa Iliuţă, ar trebui să-şi reducă, vara, doza de medicamente, altfel organismul lor o va transforma în otravă: „Pentru a scădea natural tensiunea arterială, corpul apelează la vasodilataţie periferică şi transpiraţie. Dacă acest efect se suprapune peste cel al medicaţiei antihiperensive, se ajunge la stări de rău precum ameţeală, slăbiciune sau leşin”, potrivit DoctorulZilei.

* În spatele oboselii permanente şi a poftei scăzute de mâncare se poate ascunde hepatita cu virus C, care “s-a instalat” în urmă cu 10-20 de ani. În ciuda gravităţii, boala se poate vindeca.
Un bolnav a făcut în urmă cu 20 de ani o operaţie la picior. Anul trecut, n-a mai rezistat oboselii şi palorii care îi stricau fiecare zi şi i-a cerut medicului de familie să îl trimită la analize mai amănunţite. A aflat că are hepatită cu virus C, pe care cel mai probabil a luat-o din transfuzia de sânge care i s-a făcut în urmă cu 20 de ani, când a fost operat.
Dacă în cazul hepatitei B, manifestările apar în primii 4-5 ani de la instalarea bolii şi nu este vindecabilă, virusul C îşi face simţită prezenţa şi după 20 de ani, dar este totuşi curabil. “În ultimii ani, îmbolnăvirile cu hepatită C au un trend ascendent prin prisma faptului că boala se manifestă cu o întârziere de 10-20 de ani”, explică medicul Mihai Voiculescu. Întârzierea tratamentului poate duce însă la apariţia cirozei sau a cancerului hepatic, potrivit DoctorulZilei.ro.

* Pătrunjelul menţine vigoarea organismului uman de mai bine de 2000 de ani. Miraculoasa plantă a fost adusă și în ţara noastră din zona Mării Mediterane. În comparaţie cu alte zarzavaturi cultivate la noi, pătrunjelul este cea mai îndrăgită plantă folosită ca aliment și ca plantă medicinală care tratează cu succes mai bine de 70 de afecţiuni. De secole, pătrunjelul era folosit în bucătăria tradiţională
Din vremuri îndepărtate, chiar dacă nu se cunoașteau substanţele active prezente în compoziţia pătrunjelului, aromata plantă era folosită în cantităţi semnificative în bucătăria tradiţională. Din frunzele și din rădăcinile plantei se pot prepara băuturi cu valori terapeutice excepţionale: ceaiuri, sucuri și chiar vinuri, licori care ne menţin în formă, potrivit Click.