În această perioadă, din ordinul conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), se desfășoară acțiunea “Blocada”, pentru prevenirea incidentelor rutiere și de altă natură.
În acest context, sunt vizate în special frontierele țării, dar nu numai, polițiștii acționând atât pe sectoarele de drum cu trafic intens, cât și pe şoselele dinspre şi către punctele de trecere a frontierei, în gări, autogări și în aeroporturi.
Acțiunea se desfășoară, conform punctului oficial al MAI, “ca urmare a intensificării tranzitului către zonele turistice şi localităţile de domiciliu ale cetăţenilor români care lucrează în străinătate şi a creşterii, implicit, a valorilor de trafic, în vederea diminuării riscului rutier şi fluidizării circulaţiei pe principalele drumuri naţionale care fac legătura cu statele vecine. În urma planului aprobat de ministrul Afacerilor Interne – Petre Tobă, șeful Poliţiei Române, chestor de poliție Bogdan Despescu a dispus ca, în perioada iulie – august 2016, la nivel național,să se desfăşoare acţiunea «Blocada», la toate frontierele României”. Sursa citată mai precizează faptul că polițiștii mai au în vedere și acțiuni derulate în „oglindă”, alături de poliţiştii maghiari – în cadrul „Blocadei Vest”, cu cei bulgari – în cadrul „Blocadei Sud” și cu polițiștii moldoveni – în cadrul „Blocadei Est”.
“Prioritar, se va pune accent pe combaterea principalelor cauze generatoare ale accidentelor de circulaţie, respectiv nerespectarea regimului legal de viteză, a regulilor privind efectuarea depăşirilor şi a celor privind acordarea priorităţii de trecere a vehiculelor şi pietonilor, precum şi pentru identificarea şi sancţionarea conducătorilor de autovehicule aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice. Totodată, în colaborare cu specialişti în domeniu, se urmăreşte respectarea normelor privind starea tehnică a vehiculelor rutiere, a timpilor de conducere şi odihnă, precum şi legalitatea transporturilor rutiere de mărfuri şi persoane.”
Pentru reușita acțiunii, în medie, zilnic, acţionează 1.250 de poliţişti de la rutieră, cu 220 de echipamente de supraveghere video şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor. Au fost, de asemenea, cooptați și poliţiştii de la ordine publică, care acordă sprijin colegilor de la rutieră.
Nici trenurile nu vor face excepție de la controalele poliției, sute de angajați de la „Transporturi” acţionând în garniturile de călători și în gări.