În intervalul 08 – 11 iulie a.c., pompierii militari din cadrul unităţii şi subunităţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova au desfăşurat 116 misiuni, dintre care: 77 misiuni ale echipajelor SMURD pentru acordarea primului ajutor calificat şi asistenţei medicale de urgenţă, 7 misiuni de asigurare zonă accidente rutiere, 3 incendii, 6 alte situaţii de urgenţă şi 3 misiuni de verificare în teren a unor obiective cu aglomerări de persoane din raioanele de intervenţie, precum şi de instruire şi educaţie preventivă a populaţiei în domeniul situaţiilor de urgenţă.
În cursul săptămânii 04-08 martie a.c., Inspecţia de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova a desfăşurat 30 de controale de prevenire, dintre care 16 la instituţii, 9 la operatori economici şi 5 la localităţi.
Pe parcursul acestor activităţi, personalul Inspecţiei a depistat 173 de nereguli privind apărarea împotriva incendiilor, 54 dintre acestea fiind înlăturate operativ pe timpul controalelor. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 164 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 156 avertismente şi 8 amenzi în valoare de 77 500 lei.
În intervalul de timp precizat, Inspecţia de Prevenire a organizat şi desfăşurat 14 exerciţii de alarmare şi evacuare în caz de incendiu, cu 190 participanţi şi 18 instruiri cu personalul de pe locul de muncă şi cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă din cadrul instituţiilor, operatorilor economici şi al localităţilor, precum şi activităţi de informare preventivă în cadrul unităţilor de învăţământ.
De asemenea, în perioada 04- 08 iulie a.c., echipajele de pompieri militari ale celor 6 subunităţi de intervenţie au efectuat 10 misiuni de recunoaştere în teren, la lăcaşuri de cult, unităţi de învăţământ, spitale, unităţi de cazare, supermarketuri, din întreg judeţul, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ. Totodată, pe parcursul acestor misiuni, pompierii militari au desfăşurat activităţi de pregătire şi educaţie preventivă a elevilor, personalului de pe locul de muncă şi personalului cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă din cadrul obiectivelor menţionate.
Vineri, 08 iulie a.c., în jurul orei 16.18, în urma unui apel primit prin sistemul unic 112, Detaşamentul de Pompieri Câmpina a fost mobilizat în municipiul Câmpina, pe DN 1- KM96, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la un autoturism.
Forţele de intervenţie au acţionat cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea incendiului, operaţiunea de stingere fiind finalizată după aproximativ 20 de minute.
Ca urmare a producerii evenimentului, provocat cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit electric, respectiv un cablu electric defect neizolat corespunzător sau cu izolaţia deteriorată ca urmare a unei acţiuni mecanice ori fizice, au ars motorul autoturismului şi capota din faţă.
Tot vineri, 08 iulie a.c., în jurul orei 16.26, un apelant al numărului unic 112 solicita intervenţia echipajelor specializate în zonă unei mănăstiri din localitatea Sinaia, pentru salvarea unei persoane în vârstă de 81 de ani, care a alunecat şi a căzut într-o răpă.
5 pompieri militari au acţionat cu mijloace specifice pentru extragerea victimei din râpa de aproximativ 4 m. Aceasta era conştientă, fiind asistată de către echipajul SMURD şi transportată la CPU Sinaia. Operaţiunea de salvare a durat aproximativ 15 minute.
Duminică, 10 iulie a.c., în jurul orei 13.16, 47 pompieri militari au acţionat cu 8 autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea si lichidarea unui incendiu, respectiv pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului produs la o fermă de animale şi de agrement din localitatea Potigrafu.
În momentul sosirii forţelor de interventie la locul evenimentului, incendiul se manifesta violent si cu degajare mare de fum, flăcările afectând aproximativ 18.000 mp, respectiv, şase adăposturi de animale, o casă de locuit, o clădire administrativă, două silozuri, 6 tone furaje, un tractor şi alte utilaje agricole (tractor, semănătoare, presă baloţi, un autoturism şi un scuter).
Pompierii militari au salvat 57 cabaline, 101 caprine, 71 bovine şi au reuşit să împiedice propagarea focului la pădurea din apropiere.
Incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit electric, respectiv un cablu electric defect neizolat corespunzător sau cu izolaţia deteriorată ca urmare a unei acţiuni mecanice ori fizice.