Pentru prima dată, Portugalia a sărbătorit o zi a gastronomiei sale. Stabilită pentru ultima duminică a lunii mai a fiecărui an, în 2016 sărbătorirea a avut loc la 29 mai, la Aveiro, potrivit Agerpres. Printre inițiativele semnificative dedicate acestei zile s-au numărat o selecție a celor mai bune produse naționale, demonstrații de gătit, prezentări de produse alimentare artistic elaborate, plimbări gastronomice, reduceri de prețuri în numeroase restaurante din țară. În Aveiro, piața Mercado Manuel Firmino a găzduit producători din întreaga țară, care și-au făcut cunoscute produsele, de la brânzeturi la mezeluri, vinuri, fructe, legume și dulciuri. În același spațiu, vizitatorii au asistat la demonstrații de gătit oferite de renumiți bucătari. Pentru a arăta că „gastronomia poate fi și artă”, în oraș a fost organizată o „Expoziție care se Mănâncă și se Bea”, cu produse care au putut fi degustate la sfârșitul zilei.