Dacă în Europa e recesiune, nici noi nu scăpăm de ea !

Consilierul pe probleme de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că rezultatul referendumului din Marea Britanie este posibil să afecteze şi ţara noastră. „Din punct de vedere economic,. cred că trebuie să pornim de la declarațiile prim-ministrului: deocamdată nu sunt pericole evidente pe termen scurt. Asta înseamnă că prim-ministrul nu a vrut, cu analiza, să treacă dincolo de termenul scurt”, a spus Adrian Vasilescu. Ce se va întâmpla mai departe de termenul scurt nu mai depinde de noi sau în primul rând de noi. Suntem într-o Uniune Europeană și dacă «The Economist» are dreptate că prevede o recesiune, noi știm ce înseamnă asta, am trecut de curând printr-o recesiune. Dacă va fi recesiune în Europa, de ea nu scăpăm. De aici sublinierea prim-ministrului: pe termen scurt ”, a precizat Adrian Vasilescu.

Lucian Croitoru – preşedinte al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) are un Consiliu de supraveghere format din şapte persoane, respectiv cinci de la BNR şi două de la Ministerul Finanţelor, preşedintele boardului fiind Lucian Croitoru, se precizează în Ziarul Financiar.
Potrivit aceleiaşi surse, durata mandatului FGDB este de trei ani. Preşedintele boardului, Lucian Croitoru este consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Din anul 2003 până în 2007 a fost consilier principal al directorului executiv al FMI pentru Armenia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Georgia, Israel, Olanda, Republica Macedonia, Moldova, România şi Ucraina. A urmat cursurile Academiei de Studii Economice Bucureşti – Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică, iar în 1995 a obţinut diploma de doctor în economie.

Pierderi de miliarde de lei, din cauza necolectarii TVA

În cursul anului trecut, bugetul României a pierdut 8,3 miliarde de lei din cauza „deficitului de TVA“, adică a diferenţelor dintre valoarea TVA ce ar fi trebuit încasată şi sumele colectate efectiv, se precizează într-un raport european care analizează evaziunea fiscală din mai multe ţări de pe continent. De remarcat însă că nu doar amintitul raport (un studiu PwC) trage un semnal de alarmă vizavi de situaţia neîncasărilor de taxe. Astfel, şi Consiliul Fiscal precizează că , tot anul trecut, România a încasat din taxarea consumului prin TVA doar 13,3%, comparativ cu cota legală standard de 24% de la acel moment.
În rest, acelaşi studiu european PwC, TVA necolectată în anul 2015 a condus la o pierdere de peste 28 miliarde de euro pentru cinci state din Europa Centrală şi de Est.