Patriciu Achimaş Cadariu va părăsi Ministerul Sănătăţii au declarat surse oficiale, Palatul Victoria confirmând într-un comunicat de presă că premierul Cioloş a acceptat demisia ministrului. „Am acceptat astăzi (n.n. – ieri) demisia domnului ministru Patriciu Achimaş Cadariu care mi-a fost înaintată. În perioada următoare voi înainta preşedintelui Iohannis o propunere pentru funcţia de ministru al Sănătăţii”, informează Guvernul. Plecarea lui Achimaş Cadariu vine în contextul imensului scandal privind dezinfectanţii diluaţi din spitale şi modul în care a gestionat Ministerul Sănătăţii dezvăluirile pe această temă şi controalele demarate în unităţile spitaliceşti.
Scandalul, ce are în centru principalul furnizor de dezinfectanţi din sistem, Hexi Pharma, a izbucnit după dezvăluiri privind problemele din sănătate. Este a patra plecare din cabinetul Cioloş în mai puţin de o lună, după revocarea, săptămâna trecută, a lui Vlad Alexandrescu (înlocuit ca ministru al culturii de Corina Şuteu) şi după demisiile ministrului Fondurilor Europene, Aura Răducu – înlocuită cu Cristian Ghinea – şi ministrului Muncii Ana Costea – înlocuită cu Dragoş Pîslaru. Patriciu
Achimaş Cadariu este acuzat că a minţit într-o conferinţă de presă, atunci când a declarat că nu poate publica lista spitalelor unde au fost depistate probe neconforme în urma controalelor recente „pentru că Parchetul face o anchetă şi această listă e parte din dosar”. Dacian Cioloş a anunţat sâmbătă, după întâlnirea desfăşurată la Palatul Victoria privind situaţia din sistemul sanitar, că a solicitat Ministerului Sănătăţii să declanşeze o anchetă administrativă ce presupune testarea tuturor substanţelor dezinfectante folosite în toate spitalele din ţară. Urmează să fie testate atât concentraţia biocidelor, cât şi eficienţa lor. Premierul a trimis, săptămâna trecută, Corpul de control în două verificări majore la Ministerul Sănătăţii: unul pentru a se verifica modul în care ministerul a controlat dezinfectanţii Hexi Pharma, al doilea – la comisia de biocid a ministerului. Ieri, SRI a afirmat că în ultimii cinci ani a trimis decidenţilor legali circa 100 de informări privind sistemul de sănătate, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti.

Premierul Dacian Cioloş va prelua interimatul

„Prim-ministrul Dacian Cioloş a convenit, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătăţii pentru a coordona direct şi a asigura continuitatea măsurilor necesare în sectorul de sănătate”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului, informaţia fiind confirmată şi de Administraţia Prezidenţială. Potrivit sursei citate, ieri a avut loc o primă reuniune a grupului de lucru al premierului pentru elaborarea Planului tactic din sistemul de sănătate, la discuţii participând secretarii de stat ai Ministerului Sănătăţii, reprezentanţi ai Cancelariei şi coordonatori ai principalelor instituţii de cercetare din sănătate, profesori, coordonatori ai ONG de profil, experţi şi consultanţi din sectorul medical. „Grupul va contribui, printr-un mecanism ad hoc de consultare, la elaborarea măsurilor pe termen scurt şi mediu pentru creşterea siguranţei în sectorul medical şi a unor măsuri strategice de reformă. Pe termen scurt, va fi abordată problema infecţiilor intraspitaliceşti şi se va analiza abordarea administrativă actuală, în vederea realizării modificărilor necesare (ordine de ministru, HG, modificări legislative) pentru un mai bun control profilactic al domeniului. Pe termen mediu, pornind de la documentele de analiză şi strategiile de sistem deja elaborate, grupul va contribui la constituirea unui cadru de reformă reală în sectorul de sănătate”, se mai precizează în comunicat. Propunerile se vor centraliza la nivelul Cancelariei premierului până la începutul lunii iunie. Următoarea întâlnire a grupului va avea loc în cursul zilei de joi, 12 mai.