Emisiune numismatică la împlinirea a opt decenii de la înființarea Muzeului Satului

Banca Națională a României (BNR) anunță, printr-un comunicat, că a lansat, începând de ieri, un set de monetărie având ca temă împlinirea a 80 de ani de la inaugurarea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
“Setul de monetărie va conține monedele românești aflate în circulație, respectiv 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 de bani și cele comemorative de 50 bani (Aurel Vlaicu, Mircea cel Bătrân, Neagoe Basarab, Vladislav I Vlaicu, 10 ani de la denominarea monedei naționale și Iancu de Hunedoara), precum și o medalie din argint”, se mai precizează în comunicatul BNR.

Dezvoltatorii imobiliari ar urma să fie scutiți de unele taxe

Conform unui proiect de modificare a Codului Fiscal, dezvoltatorii imobiliari ar urma să fie scutiți de plata taxelor și a impozitelor pentru imobilele construite exclusiv în scopul comercializării, construcțiile fiind catalogate drept “mărfuri” și impozitate numai după darea în folosință.
Inițiatorii proiectului explică necesitatea acestei modificări prin faptul că legislația actuală nu face o delimitare clară între imobilul – clădire ( construit exclusiv cu destinația comercializării, ca marfă, de către o societate sau o persoană fizică autorizată PFA) și o locuință ridicată pentru folosința proprie.

Au crescut cheltuielile bugetului general consolidat

Potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), în primul trimestru al anului curent, cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 5% faţă de nivelul celor efectuate în aceeași perioadă a anului trecut, iar veniturile bugetului general consolidat au înregistrat, de asemenea, o creştere cu 1,1%.
“Cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 52.556 miliarde lei şi au reprezentat 6,9% ca pondere în PIB, în creştere cu 5% faţă de nivelul celor efectuate în aceeaşi perioadă a anului precedent, dar în scădere cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB. Veniturile bugetului general consolidat,în valoare de 55,57 miliarde lei, reprezentând 7,3% din PIB, au înregistrat o creştere cu 1,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent”, se mai precizează în raportul MFP.