După demisia din Partidul Social Democrat, anunțată la sfârșitul lunii martie, senatorul prahovean Daniel Savu și-a anunțat intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Ploiești, din postura de independent.
Într-un interviu acordat ziarului Prahova, senatorul Daniel Savu explică motivele care l-au determinat să iasă din rândul social-democraților. Unul dintre acestea este că “în PSD Prahova nu se respectă criteriile de integritate adoptate de partid, iar organizația județeană s-a tranformat într-o afacere de familie”.
Senatorul independent Daniel Savu arată și de ce a ales să candideze independent la funcția de primar al municipiului Ploiești, care este portretul-robot al edilului de care au nevoie ploieștenii, dar și cum vede o viitoare colaborare cu un consiliu local politic.

– Daniel Savu – senatorul este cunoscut prahovenilor și nu numai prin prisma aparițiilor televizate. Pentru că în cazul unor candidați au fost sancționate unele “omisiuni” sau neconcordanțe din biografii, întrebarea de deschidere ar fi: Cine este Daniel Savu?
– Sunt ploieștean, căsătorit și am patru copii de care sunt foarte mândru. Am absolvit Colegiul “Mihai Viteazul” și Facultatea de Aeronave București. Parcursul meu profesional a început ca inginer la Întreprinderea de Construcții Aeronautice Brașov, apoi la Institutul de Cercetări Aerospațiale de la Crângu lui Bot. În 1992, am intrat în Serviciul Român de Informații, unde am lucrat până în 1999 ca ofițer. Am plecat din acest sistem prin demisie și am intrat în viața publică, considerând că numai prin implicare directă aș putea contribui la schimbările pe care le-am considerat necesare. Am devenit membru PDSR, așa cum se numea PSD la vremea respectivă, și am făcut parte din echipa primarului Emil Calotă. În perioada 2000-2007 am fost implicat efectiv în administrația Ploieștiului, mai întâi ca director al Direcției Control din Primăria Ploiești, apoi în calitate de consilier local. A fost o perioadă în care am acumulat o importantă experiență în administrație, de-a lungul a două mandate performante. Am lucrat și ca director al APAPS, pentru ca, din noiembrie 2007, să devin senator al României, demnitate publică pe care o dețin în prezent.
– Având în vedere faptul că ați fost membru al unui singur partid atât de multă vreme, demisia dumneavoastră din PSD a fost privită de unii drept o decizie luată la supărare, din cauza faptului că nu ați fost desemnat candidatul social-democraților pentru fotoliul de primar al Ploieștiului. Vă rog să detaliați, pentru cititorii ziarului Prahova, decizia de a demisiona din Partidul Social Democrat.
– Mi-am dat demisia din PSD în data de 29 martie 2016, în semn de protest pentru că în PSD Prahova nu se respectă criteriile de integritate adoptate de partid, iar organizația județeană s-a transformat într-o afacere de familie. Situația ajunsese la un nivel peste care nu am putut să trec, am detaliat și explicat public, imediat după demisie, toate aceste aspecte. Nu am luat decizia la o supărare de moment, au fost multe discuții interne în PSD care s-au derulat mai bine de un an, timp în care am sesizat inclusiv conducerea centrală a partidului, fără niciun rezultat. Am constatat însă, din discuțiile pe care le-am avut ulterior cu ploieștenii, că faptele la care m-am referit erau deja cunoscute și comentate, iar percepția de corupție foarte clar conturată.
În astfel de cazuri, oamenii așteaptă ca structurile politice să ia măsuri, însă acest lucru nu se întâmplă într-o manieră convingătoare, ci selectiv și subiectiv. De aceea, ei înțeleg că în prea multe situații așa-zisa reformă a clasei politice este doar o simplă declarație de intenție, fără reacții concrete. Din acest motiv, mulți mi-au spus că n-ar mai fi vrut să se prezinte la vot și cred că acesta este cu adevărat cel mai important semnal de alarmă. Oamenii se distanțează încet-încet de clasa politică, pentru că nu mai au încredere că vorbele se transformă în fapte. Demisia mea din PSD este un gest prin care vreau să atrag atenția că liderii politici asociați sub orice formă cu faptele de corupție trebuie să plece.
– După demisia din PSD, în mediul online a fost o avalanșă de propuneri din partea ploieștenilor de a candida independent la Primăria Ploiești. I-ați ascultat și v-ați anunțat candidatura. Cât de dificil este să treceți de la statutul de posibil candidat membru de partid la acela de candidat independent?
– Sunt mai multe aspecte, pe care le pot exprima atât la nivel personal, cât și în urma consultării cu cetățenii. Am primit mesaje că trebuie să candidez independent la Primăria Ploiești încă din toamna anului trecut, când eram în PSD. La momentul respectiv eram considerat candidat sau unul dintre candidații acestui partid și mulți ploieșteni îmi spuneau că m-ar fi votat, dacă nu aș fi reprezentat PSD. După șase luni de negocieri și scandaluri interne în partid, când toată lumea a înțeles că nu voi tranzacționa această candidatură, nici funcția de primar, că nu fac negocieri pentru listele de consilieri locali și nici nu înțeleg să închid ochii la afacerile din bani publici, iar pentru mine clientela de partid nu există, am tras linie și am separat lucrurile. Am decis să merg mai departe pe drumul meu și să vorbesc direct cu cetățenii despre parcursul public pe care trebuie să îl urmez, ce așteptări au de la mine, dacă ar trebui să candidez sau nu. Am fost uimit să constat câte mesaje de felicitare am primit pentru că am luat decizia de a pleca din PSD. Sunt mulți cei care mi-au spus direct că este datoria mea să candidez INDEPENDENT, fără influențe politice, să îmi păstrez transparenţa și determinarea de a prezenta adevărul. Așadar, vreau să fiu primarul Ploieștiului pentru că ploieștenii mi-au cerut să-mi asum această responsabilitate, să pun lucrurile la punct în administrația locală și să fac ordine în oraș! Sunt foarte hotărât să realizez aceste schimbări pe care oamenii le așteaptă!
– După momentul anunțării candidaturii la Primăria Ploiești din postura de independent, ați ieșit în mai multe zone din municipiu pentru a strânge personal semnături pentru înscrierea în cursa electorală. De altfel, sunteți și singurul candidat care face acest lucru aici, la Ploiești. De ce ați ales această cale?
– Înainte de orice, cred că strada trebuie să fie sediul de campanie al unui candidat independent, biroul unui primar independent și, în general, locul pentru consultări cu cetățenii. Strada este singurul indicator valabil despre modul în care oamenii te privesc și îți evaluează activitatea. Acesta mi s-a părut a fi cel mai corect mod în care să intru în competiția electorală, rugându-i pe ploieștenii cu care m-am întâlnit să semneze pentru susținerea candidaturii mele ca independent la Primăria Ploiești.
Toți cei cu care am vorbit mi-au confirmat că au înțeles ce se întâmplă cu Ploieștiul și de ce orașul a ajuns în situația în care este în prezent, că s-au săturat de hoție, incompetență și nepăsare, că lucrurile bune nu trebuie să se realizeze doar în ani electorali, într-un hei-rup evident pentru oricine, pentru ca în restul timpului să primeze interesele politice și de afaceri. Ploieștenii vor altceva, vor să fie mai bine informați, să participe la luarea deciziilor, să fie auziți și luați în seamă atunci când au ceva de spus, vor curățenie, civilizație și o mână de fier care să coordoneze aceste schimbări necesare.
– Care este, în viziunea dumneavoastră, portretul-robot al primarului de care are nevoie Ploieștiul?
– Ploieștiul are nevoie de un primar-manager, în loc de un primar preocupat de interesele partidului care l-a susținut să ajungă în funcție. Au fost prea multe experiențe negative în ultimii opt ani cu primarii impuși de partide, iar o schimbare din acest punct de vedere se va dovedi benefică în primul rând pentru cetățeni! Primarul-manager trebuie să se bazeze pe o echipă de consilieri competenți și implicați, specialiști în domeniile lor, nu personaje impuse politic, iar aceste condiții numai un primar independent le poate îndeplini. În ceea ce mă privește, principiul care va sta la baza întregii mele activități dacă voi fi ales primar al Ploieștiului este acela că specialiștii vor spune politicienilor care sunt prioritățile și soluțiile, nu invers. Cred că numai în acest mod vom avea un sistem de administrație curat și sănătos, implicit garanția că investițiile și dezvoltarea orașului se vor derula în condiții optime.
– Vorbiți despre primarul-manager. Credeți că este de ajuns echipa din Executiv? Cum ar putea un primar independent să colaboreze cu un consiliu local politic ?
– Prin transparență, comunicare și lipsă de compromisuri. Am dovedit că acest mod de a fi și de a lucra nu este doar o conjunctură de campanie sau o trecere de la statutul politic, la cel de independent. Cunosc felul în care funcționează partidele din interior, cei mai mulți dintre actualii și viitorii consilieri locali mă cunosc și ei pe mine, se știe foarte clar că nu sunt omul aranjamentelor sau al beneficiilor în interes personal, nu fac parte din cercuri de interese, în schimb sunt gata să formez echipe cu oameni care vor să facă treabă. Mulți dintre ploieștenii cu care am vorbit în aceste zile m-au încurajat să merg mai departe cu acest stil tranșant de a spune lucrurilor pe nume, chiar dacă deranjez. Așa încât, dacă politicienii întârzie sau blochează proiectele orașului sau dacă au un alt punct de vedere decât cel al specialiștilor, soluțiile se vor baza pe transparență, comunicare și dezbatere publică.