Comitetul „Coaliţia anti-sărăcie”, care are scopul de a monitoriza implementarea Pachetului Integrat pentru Combaterea Sărăciei, a fost înfiinţat printr-o decizie a premierului Dacian Cioloş, publicată miercuri în Monitorul Oficial.
Comitetul va funcţiona în coordonarea Cancelariei premierului şi are ca obiective principale: monitorizarea implementării Pachetului Integrat pentru Combaterea Sărăciei, sprijinirea autorităţilor publice locale în elaborarea şi aplicarea programelor anti-sărăcie, monitorizarea activităţilor de asistenţă tehnică în domeniu, asigurate de Banca Mondială, Comisia Europeană şi alte organizaţii internaţionale. Totodată, Comitetul îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de prim-ministru. Acesta se reuneşte în şedinţe ordinare lunare sau, ori de câte ori este necesar, în şedinţe extraordinare, la solicitarea unei treimi dintre membrii acestuia. Şedinţele au loc la Palatul Victoria şi pot participa, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai altor entităţi publice, specialişti şi reprezentanţi ai societăţii civile. Din componenţa Comitetului fac parte 46 de organizaţii, instituţii publice şi alte entităţi.
S-a precizat că organizaţiile neguvernamentale componente sunt cele care „şi-au manifestat interesul de a contribui la implementarea măsurilor din Pachetul Integrat pentru Combaterea Sărăciei, prin trimiterea unui e-mail la adresa antisaracie@gov.ro, până la data de 31 martie”. În cinci zile de la data intrării în vigoare a deciziei premierului, organizaţiile neguvernamentale şi instituţiile publice îşi desemnează reprezentanţii în Comitet, preşedintele fiind desemnat prin votul majorităţii membrilor prezenţi la prima întrunire.