Klaus Iohannis a spus, ieri, după consultările cu partidele, că legile securităţii sunt învechite şi inadaptate şi că vor fi două pachete de legi noi în acest sector, primul în faza avansată şi un al doilea pentru care preşedintele a propus o comisie în Parlament.
Klaus Iohannis a precizat că tot ceea ce s-a discutat la consultări nu s-a referit la conţinutul acestor legi, pentru că nu s-au discutat detalii. “În toate discuţiile am subliniat că e nevoie de actualizarea legilor, e nevoie de consultare atât în zona politică, dar şi în zona societăţii civile. E nevoie de o abordare ce are nevoie de profesionalizare în acest domeniu. Legile securităţii naţionale nu privesc un partid, ci ne privesc pe toţi, politicieni şi cetăţeni. Legislaţia poate fi stabilă şi bună doar dacă e însuşită de cea mai mare parte a politicienilor şi larg aprobată de societatea civilă. E foarte important în acest domeniu să înţelegem că pe de o parte avem drepturile civile care trebuie garantate, pe de altă parte avem nevoie de securitate, mai ales securitatea cetăţeanului. Întregul complex de legi trebuie elaborat astfel încât să fie garantate drepturile şi libertăţile, dar şi cetăţeanul să fie liniştit că statul face tot ce poate pentru a-i garanta securitatea. Am văzut cu toţii atentatele teroriste şi aceasta este zona pe care nu şi-o doreşte nimeni. Aici aşteaptă cetăţeanul de la stat, de la servicii să facă tot ce se poate face pentru a preveni. Pentru a putea face aceste lucruri e nevoie de o legislaţie actuală, clară, stabilă, care creează predictibilitate în domeniu. Din discuţiile cu premierul şi cu partidele s-au desprins câteva chestiuni. Putem vorbi de două pachete legislative: primul e format din trei legi: e în procedură avansată în Guvern îmbunătăţirea Legii de combatere a terorismului; a doua lege în proceduri este Legea care clarifică situaţia cartelelor prepay. A treia e legea cybersecurity. Premierul m-a asigurat că aceste trei legi vor parcurge întreaga procedură astfel că la sfârşitul lunii mai vor putea fi trimise în Parlament ca iniţiative legislative. Din discuţiile cu partidele, e fezabil să fie votate în această sesiune parlamentară. În cursul lunii iunie ele pot fi trecute prin ambele camere. Aceste lucruri au fost acceptate de toţi. Al doilea pachet conţine legi care nu sunt încă în faza atât de avansată. Am propus o comisie specială la Parlament, care împreună cu specialişti din Guvern şi instituţiile vizate să elaboreze proiectele de legi, astfel încât în 2017 majoritatea acestor legi să poată fi actualizate”, a declarat preşedintele.
Şeful statului a avut marţi şi ieri consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare pe marginea legilor securităţii naţionale. Marţi, preşedintele a vorbit cu reprezentanţii PSD, PNL şi UDMR, iar ieri cu cei de la UNPR, ALDE şi minorităţile naţionale.