Consiliul Concurenței a câștigat procesele cu companiile petroliere
Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței, instituția a câștigat, la Înalta Curte de Casație și Justiție, toate cele șase procese pe care le-a avut cu companiile petroliere din România, care contestaseră sancțiunile primite.
“Toate cele șase cazuri au fost confirmate de Înalta Curte, ceea ce reprezintă recunoașterea faptului că deciziile noastre sunt corecte și bine fundamentate, similar autorităților de concurență din alte țări. Regulile europene de concurență se aplică strict în România, atât de Consiliul Concurenței, cât și de instanțe și nici chiar cele mai mari companii nu sunt deasupra legii. A fost o procedură complicată și de lungă durată, timp în care echipa noastră de experti a depus eforturi deosebite”, a spus, în acest context, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Proiectul “Unilegis”, lansat de Autoritatea Financiară – la final
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță că a finalizat proiectul “Unilegis”, în cadrul căruia au fost studiate măsurile luate de fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Principalul obiectiv al acestui demers a fost realizarea unui cadru normativ stabil, prin care să se creeze premisele dezvoltării pieţei de capital româneşti şi a creşterii atractivităţii acesteia în rândul investitorilor. În urma analizei derulate în cadrul “Unilegis” au fost identificate actele normative care pot prelua prevederile unor legi emise de fosta CNVM.
Jumătate dintre companiile mari din România se află în dificultate
După cum se arată într-un studiu făcut printre țările din Europa de Est, mai mult de jumătate dintre companiile cu rol major în economia românească se află, în prezent, în dificultate, iar țara noastră s-a situat, în cursul anului trecut, pe primul loc din punctul de vedere al numărului de insolvenţe la mia de companii.
“Indicatorii macroeconomici au raportat o creştere în 2015, iar piaţa din România a fost în atenţia investitorilor străini, în principal prin portofoliile de împrumuturi neperformante tranzacţionate pe piaţă. Raportul dintre companiile relevante şi companiile aflate în dificultate şi insolvenţă s-a menţinut constant în ultimii trei ani, dar în număr mare față de alte țări din Europa de Est”, se mai precizează în amintitul studiu.