Nicoleta Dumitrescu

De câteva zile, cântecul mierlei este din ce în ce mai vesel şi cu mai mare volum, înveselind chiar dimineţile şi a celor care stau la bloc şi încearcă să pună zid, prin ferestrele cu geam termopan, între interiorul apartamentelor şi zgomotul de afară.
Având parcă în cioc o modalitate aparte de a ghici succesiunea anotimpurilor, micuţa pasăre cântătoare vesteşte, de fapt, venirea primăverii. Asta în ciuda faptului că primăvara, anticipat, în ultima perioadă, s-a tot “îmbrăţişat “ cu iarna într-un vals ce are la origini, spun specialiştii, încălzirea globală.
Privind însă în jur, nu-i este greu ochiului să surprindă faptul că natura are profunde …sentimente de primăvară. După ce primii vestitori ai primăverii – ghioceii – dau semne de oboseală de-atâta aer respirat, acest lucru observându-se în petalele al căror alb a început să bată în gălbui, acum au început să scoată capul, din frunzele verzi, şi toporaşii, al căror albastru colorează până şi câte-un colţişor de verdeaţă din intersecţiile pline de praf ale Ploieştiului. Uitându-te la zarzări, în schimb, bobocii deja formaţi pe ram abia aşteaptă să “explodeze” , cât să arunce în aer mirosul lor inconfundabil.
Iar ieri, în prima zi a lunii lui Mărţişor, nu era stradă pe care să nu vezi câte-o florăreasă cu buchete de zambile, ghivece cu “primule” ori câte-o mămăiţă ce îmbia trecătorii să cumpere viorele culese cu mâna ei din pădure, de la ţară.
Iar natura a făcut în aşa fel încât lui 1 Martie să-i fie primenit drumul cu o ploicică bună pentru ca, ulterior, la orele prânzului, soarele să se etaleze în toată splendoarea lui, făcând ziua şi mai frumoasă.
Rămâne de văzut însă în ce măsură, conform tradiţiei, Babele vor încerca să joace pe degete vremea cum vor ele, fie punând încă un cojoc, fie aruncându-l. Important este însă cum va primi, fiecare dintre noi, în suflet, ceea ce natura ne oferă cu atâta generozitate. Şi asta deoarece, se ştie, primăvara este anotimpul care excelează la capitolul “a prinde viaţă”, ceea ce nu înseamnă altceva decât continuitate.
Sentimentele de primăvară sunt, însă, multe, important fiind să existe capacitatea şi voinţa de a o lua de la capăt, indiferent dacă se ştie sau nu ce este la capătul drumului. Iar natura este un exemplu că se poate că indiferent cât ar fi de greu şi câte piedici se pot ivi, există speranţă. Iar dovada că este aşa stau cântecul mierlei, ghioceii, toporaşii, bobocii ce abia aşteaptă să înflorească, verdele crud al ierbii…