Psihologii atrag atenţia că obsesia pentru selfieurile postate pe rețelele de socializare poate ascunde tulburări psihice grave. Persoanele care își fac zilnic astfel de fotografii sunt mai neîncrezătore în propriile forţe, au o părere proastă despre propriul corp şi nu sunt comunicative, susțin specialiștii.
Deşi selfieurile reprezintă un simplu instrument de autopromovare, specialiștii atrag atenția că cei care își fac mai mult de trei astfel de fotografii pe zi suferă de selfită, un nou tip de boală psihică.
Conform unui studiu, România ocupă locul al 19-lea într-un clasament al ţărilor în care oamenii zâmbesc cel mai mult în selfie-uri, pe primele trei locuri situându-se Brazilia, Nicaragua şi Columbia.
Fotografiile în ipostaze seducătoare sugerează atât insecuritate, cât şi instabilitate. Dependenţa de selfie ar putea indica faptul că o persoană este maniacă, impulsivă şi egoistă.
Mai mult, experţii spun că persoanele care îşi modifică digital selfiurile înainte de a le posta, din dorinţa de a da senzaţia că sunt mai atractive, dovedesc tendinţe narcisiste.