Nicoleta Dumitrerscu

Analizând cine vrea să-şi vadă numele trecut pe buletinele de vot, dar mai ales ce vor să facă, anii electorali pot fi decretaţi, printre altele, ca fiind şi cei mai veseli. Un exemplu în acest sens este Irinel Columbeanu, personaj care, cu ani în urmă, era favoritul ştirilor de can-can şi care, recent, şi-a anunţat candidatura la Primăria Capitalei.
Nu este la prima încercare de acest gen, deoarece şi-n 2012 s-a numărat printre cei care voiau să cucerească Primăria Generală a Bucureştilor, acum, în 2016, nederanjându-l nici eşecul anterior, nici schimbarea partidului din partea căruia candidează.
Demne de cartea recordurilor sunt, însă, mai degrabă, promisiunile sale electorale care scot în evidenţă, cu ocazia alegerilor locale, ce poate fi în capul unora atunci când aspiră la funcţii despre a căror dimensiune (a se citi responsabilităţi) nici nu o conştientizează.
Astfel, dacă va ajunge primar general, Iri promite bucureştenilor – ale căror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat – „căldură gratuită”, pe lista ofertei sale electorale mai figurând fluidizarea traficului prin „amenajarea de semafoare şi parcări inteligente”, dar şi reducerea costurilor la medicamente!
Cu toate că, la prima vedere, un bucureştean ar fi tentat să izbucnească în râs la auzul acestor promisiuni, mai degrabă ar fi de plâns insistenţa cu care, în calitate de candidat, acesta susţine cu înverşunare că deţine soluţii pentru fiecare propunere făcută. ”Pentru căldura gratuită oferită bucureştenilor, deţin formula, ca să spun aşa. Nu e vorba de vreo formulă ştiinţifică, ci e vorba de o formulă destul de simplă, care nu s-a făcut până acum”, a spus Iri care, întrebat ce măsuri concrete va lua pentru a pune în practică toate promisiunile făcute, a răspuns: ”Acestea sunt lucruri pe care o să le dezvălui la timpul lor. Nu intenţionez să devin profesor de primarologie” (!?!)
Măsurat din cap până în picioare, n-ai fi zis că are, pentru orice întrebare incomodă, răspunsul pregătit, dar, în aceste condiţii, un lucru este cert – de pe acum, pentru bucureşteni, se anunţă o campanie electorală foarte veselă!
Oricum, dacă ar fi să fie analizaţi unii dintre cei care vor, cu tot dinadinsul, să fie candidaţi, emfaza cu care vorbesc, mimica feţei, gesturile, atitudinea, poziţia corpului sunt de aşa manieră încât respectivii dau senzaţia, în faţa electoratului, că sunt chiar …profesori de primarologie!
Numai că, după cum s-a văzut – mai ales în ultima perioadă, până chiar şi cei care se puteau lăuda că pot da lecţii altora, în domeniul administraţei publice, au zbârcit-o, pe lista actualilor sau foştilor primari, chemaţi la DNA, adăugându-se noi şi noi nume !