Florin Tănăsescu

Focuri de armă, mobilizare a trupelor antitero, lunetiști camuflați în copacii din împrejurimile Primăriei Sinaia; desfășurare de forțe în dispozitiv de atac– contraatac, sub coordonarea Serviciului Român de Informații– Direcția Județeană Prahova… Acestea au fost ingredientele unui exercițiu de alarmare teroristă care a avut loc, ieri, în premieră, la Sinaia.
Localnicii – de ordinul a câteva sute, unii avizați deja asupra a ceea ce avea să se întâmple, alții nu !- au fost ținuți la distanță de către forțele de ordine, care au securizat zona din fața primăriei, obiectivul vizat de teroriști. Alții s-au dat un pas înapoi de bună voie, la pocnetul pistoalelor mitralieră care te asurzeau. Ce-i drept, erau doar gloanțe oarbe !

Simularea a început cu o banală oprire în trafic, pentru un control de rutină, a unui autoturism în care se aflau mai mulţi teroriști. Când oamenii legii le–au solicitat să deschidă portbagajul, au devenit recalcitranți. Mai mult, au scos pistoalele și au început să tragă. Mulțimea amuțise !
Ca din pământ, după primele schimburi de focuri între autorități și infractori, au apărut autospecialele poliției, ale trupelor speciale de intevenție, ISU , ale Salvării. Însă, unul dintre infractorii teroriști intrase în primărie, unde plasase un dispozitiv exploziv ! Atacatorul a fost lichidat, coletul supect a rămas în incintă. Teoretic, era doar o chestiune de timp până când “bomba” ar fi explodat, iar din clădire nu ar mai fi rămas decât cărămidă peste cărămidă…
A fost rândul „meseriașilor“ să facă treaba cea mai grea – dezamorsarea bombei. Îmbrăcat cu un echipament de protecție care cântărește 37 de kilograme – numai casca are opt kilograme – un profesionist cu sânge rece intră în clădire.
Sunt momente de tensiune maximă; nu știe ce conține pachetul suspect, nici dacă va expolda, nici când. “ Este o chestiune de viață și de moarte, iar acum se urmează procedurile exact ca în situația reală. Astfel de simulări au și acest rol – de a ne obișnui cu pericolul”, ne spune unul dintre pirotehniști.
Chiar dacă era vorba despre un exercițiu, pentru toată lumea adunată în fața Primăriei Sinaia timpul se scurgea între emoție și curiozitate. Doar vocea calmă a reprezentantului SRI – care explica de la un microfon, cu calm, pașii care trebuie făcuți într-o astfel de situație – mai temperează pulsul…
În sfârșit, “bomba” – pusă într-un rucsac – este scoasă din primărie. Pirotehnistul se îndepărtează încet – reamintim, costumul său de protecție cântărește aproape 40 de kilograme – cu spatele. Adică, exact cu fața spre colet, cum este regula la structurile de intervenție și-n viață: pericolul ( dușmanul) trebuie privit în față.
Totul se încheie aproape după o oră, cu detonarea, de către pirotehniști, a coletului. Primăria a rămas întreagă. Mulțimea aplaudă și ovaționează. Din fericire, totul nu a fost decât un exercițiu.
Prezente, ieri, la simulare, oficialități județene și locale au explicat că, în actualul context geo-politic, un astfel de exercițiu este util atât pentru forțele de intervenție, cât și pentru oameni. “ Cetățenii au nevoie de o cultură a securității. În plus, după derularea unor astfel de exercții, ei știu că, în cazul producerii unor astfel de evenimente, există forțe antrenate și pregătite să îi apere”, a mai explicat, în contextul exercițiului de ieri, prefectul județului, Rodica Paraschiv.