FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În luna februarie 2016, acest indice a atins o valoare medie de 150,2 puncte, în creștere foarte ușoară față de valoarea revizuită de 150 de puncte înregistrată în luna ianuarie 2016. Creșterea ușoară înregistrată în luna februarie vine după ce pe parcursul anului 2015 prețurile la alimente au înregistrat un declin de aproape 19%, acesta fiind de altfel al patrulea an consecutiv de scădere a prețurilor la alimente, pe fondul ofertelor abundente și al încetinirii economiei mondiale.
Tendința de scădere a prețurilor a continuat și în luna ianaurie 2016, când indicele prețurilor produselor alimentare calculat de FAO a atins cea mai scăzută valoare de după luna aprilie 2009.
Separat, FAO a dat joi publicității primele sale estimări privind recolta mondială de grâu în 2016, prognozând o producție totală de 723 milioane de tone, cu aproape 10 milioane de tone mai mică decât producția record înregistrată în 2015, în principal din cauza temperaturilor nefavorabile care au redus însămânțările de iarnă în Rusia și Ucraina. De asemenea, FAO și-a revizuit în scădere atât estimările privind recolta totală de cereale de anul trecut până la 2,525 miliarde tone, cât și estimările privind stocurile globale de cereale la finalul sezonului actual la 636 milioane de tone, cu 6,2 milioane de tone mai puțin decât estima luna trecută.