Ana Maxim

Amenajat în spațiul elegant al celei mai vechi vile existente în Sinaia – Palatul Florescu Știrbey, construit în anul 1875 – Muzeul Orașului Sinaia este una dintre cele mai noi atracții de pe Valea Prahovei. De la deschiderea acestuia, în decembrie 2015, și până în prezent, aproape 1000 de vizitatori au trecut pragul instituției ce reunește sute de piese reprezentative pentru istoria orașului. Povestea familiei Știrbey, trofeele cinegetice, exponatele din sala dedicată comunismului și filmele care rulează în sala multimedia se numără printre elementele cele mai atractive pentru turiști, după cum ne-a precizat Emilia Duport, manager al Centrului Cultural “Carmen Sylva” din Sinaia, instituție ce are în administrare muzeul. Exponatele muzeului au fost donate de localnici, de persoane care au locuit odinioară pe Valea Prahovei, dar și de reprezentanți ai unor instituții, ai Mănăstirii Sinaia, ai Bisericii “Sfântul Ilie”, ai Parcului Natural Bucegi, ai companiei Venice Simplon Orient Express – cea care administrează faimosul tren cu același nume. Odată intrat pe poarta impunătoarei vile, vizitatorul pornește într-o călătorie fascinantă în istoria așezării de pe Valea Prahovei. Încăperile muzeului găzduiesc, printre altele, un Salon aristocratic, având în vedere că perioada 1905-1945, Sinaia a fost preferată de regii României, dar și de politicieni, artiști, moșieri sau industriași, care își ridicau acolo și case de vacanță, dar există și secțiuni dedicate personalităţilor care au vizitat zona sau au locuit o vreme la Sinaia. Informațiile prezentate pe panourile din muzeu fac referire și la ceea ce s-a întâmplat cu această așezare în timpul comunismului – perioadă în care s-au construit telecabina, o serie de cabane, hoteluri, au fost restaurate hoteluri, restaurante și au funcționat două întreprinderi. Muzeul mai găzduiește secțiuni dedicate cercetaşilor, florei și faunei din zonă (sunt expuse și câteva trofee
cinegetice), istoriei sporturilor de iarnă, acțiunilor primilor salvatori montani din zonă. Turiștii sunt impresionați și de faptul că au fost reproduse, în muzeu, Cabana Sf. Ana, care acum nu mai există, și stâncile Franz Josef, situate la 10 minute de mers din Stâna Regală. O altă atracție o reprezintă sala multimedia, unde turiștii pot urmări un film de prezentare a orașului, cu imagini de la cele mai importante evenimente găzduite de acesta, imagini din viața de zi cu zi a locuitorilor din Sinaia și un film de arhivă cu secvențe din viața Regelui Carol II. Având în vedere interesul vizitatorilor pentru sala multimedia, reprezentanții muzeului intenționează să încheie un parteneriat cu Arhiva Națională de Filme pentru deschiderea unei cinemateci de weekend, după cum ne-a mai precizat Emilia Duport. Începând din luna mai, vizitatorii vor avea la dispoziție autoghiduri în limbile engleză, franceză, română și rusă.
De asemenea, se lucrează la realizarea unor noi pliante de promovare a muzeului, a cafenelei deschise în acest spațiu și a evenimentelor culturale din oraș.