Violeta Stoica

Proiectul construirii autostrăzii Comarnic – Brașov a ajuns deja subiect de bancuri, date fiind situațiile multiple în care ba s-au încheiat contracte sau înțelegeri care ar fi trebuit să fie finalizate prin parafarea unui contract, ba a fost nevoie de modificări la studiile de fezabilitate. Momentan, doar pentru un tronson din bucata de autostradă care ar trebui să facă legătura dintre Comarnic și Brașov s-a derulat procedura de achiziție.
În afara situațiilor care ar fi hilare dacă nu ar fi penibile legate de proiectul construirii autostrăzii pe tronsonul Comarnic – Brașov, apare acum întrebarea pusă de multă vreme, dar la care nu a răspuns nimeni până acum: ce se va întâmpla cu sectorul dintre Ploiești și Comarnic? Răspunsul nu vine din partea reprezentanților Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, ci dinspre autoritățile prahovene, în cadrul documentului care stabilește direcţiile de alocare a fondurilor publice pentru investiţii cu impact semnificativ asupra dezvoltării economice şi sociale, respectiv în planul de dezvoltare durabilă a județului Prahova până în anul 2020.

Veștile legate de modificările așteptate în infrastructura rutieră din județul Prahova vin de la autoritățile județene, prin intermediul Planului de dezvoltare durabilă a județului Prahova pentru perioada următoare, până în 2020.
Potrivit documentului menționat, Master Planul General de Transport aprobat de Comisia Europeană, la mijlocul anului trecut, menționează o serie de proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere de interes național care se află pe raza județului Prahova. Printre acestea, tronsonul de autostradă Comarnic-Brașov, cu o lungime de 58 de kilometri, al cărui cost a fost aproximat la 998 de milioane de euro. În planul de dezvoltare precizat se arată că sectorul amânat la nesfârșit s-ar realiza până în 2018. Lucru puțin probabil a se realiza în termenul menționat, având în vedere dificultățile prin care a trecut în atâta amar de vreme CNADNR pentru a lansa lucrările de execuție pentru acest tronson al autostrăzii A3. Pentru sectorul de la Ploiești la Comarnic al A3, lucrurile sunt mult mai încurcate, pentru că, până acum, nu s-a discutat prea mult despre apariția acestei bucăți din autostrada București – Brașov. Cu toate acestea, se avansează în același document emis de autoritățile județene că sectorul respectiv, cu o lungime de circa 51 de kilometri, evaluat la circa 307 milioane de euro, ar urma să fie construit în perioada 2022-2023.
Celelalte proiecte de pe raza județului Prahova incluse în Master Planul de Transport ar fi un drum expres care să facă legătura între Ploiești și Buzău, un alt drum expres între Găești și Ploiești, ambele urmând să fie gata până în 2020!
În planul de dezvoltare pentru Prahova, aferent perioadei 2016-2020, se arată și că în master planul menționat a fost inclus și “drumul transregio Câmpina – Săcele (actualmente DJ 102I) cu o lungime de 60 km și o valoare de circa 41 milioane euro. Această arteră urmează a îndeplini, pe lângă rolul de drum transregional preponderent economico-turistic, funcțiunea de preluare a unei părți din traficul specific DN1 pe durata realizării lucrărilor la Autostrada Comarnic – Brașov. Deşi aceste lucrări sunt de competenţă guvernamentală, Consiliul Judeţean îşi asumă responsabilitatea soluţionării, prin variante alternative, a problemelor complicate de circulaţie pe durata execuţiei la autostrăzi, fapt ce implică un ansamblu de operaţiuni tehnice si administrative, precum și alocări financiare importante, care să asigure o circulație fluentă locală și de tranzit în cea mai aglomerată zonă a României”.
Pe de altă parte, însă, planul elaborat pentru perioada următoare arată și priorităţile Consiliului Judeţean Prahova pe zona infrastructurii rutiere. Conform sursei menționate, acestea constau în modernizarea tronsoanelor de drumuri care sunt balastate în momentul de față, dar și cele care au devenit greu practicabile, din cauza stării fizice a îmbrăcăminții asfaltice. În perioada următoare, prioritare vor fi investițiile în infrastructura rutieră administrată de Consiliul Județean Prahova pe următoarele trasee: DJ 101T Valea Doftanei (DJ 102 I) – Bertea – Aluniş – Vărbilău (DJ 102); DJ 102I Câmpina – Lunca Mare – Teşila – Trăisteni – Limită judeţ Braşov (aflat și în Master Plan, drum transregio); DJ 104N limită judeţ Buzău – Jugureni (DJ 100 H); DJ 140 DN 1 – Brazi – Popeşti – Negoeşti – Strejnicu – Târgşoru Nou – Stoieneşti (DN 72); DJ 201A limită judeţ Ialomiţa – Cioranii de Jos (DN 1 D); DJ 206 Breaza (DJ 101 R) – Plaiu – Talea; DJ 231 Măgurele (DN 1 A) – Gornet Cuib – Păcureţi – Bălţeşti (DJ 102 M); DJ 713B DJ 713 – Cabana Piatra Arsă; DJ 102 Slănic – comuna Izvoarele.
Proiectele vizează modernizarea a 43 km drumuri judeţene, valoarea totală a lucrărilor fiind estimată la circa 31 milioane de euro.