Ana Maxim
În următorii ani, salvatorii montani din județ vor fi ajutați în misiunile lor și de câini special pregătiți pentru a salva vieți omenești. Reprezentanții Serviciului Public Județean Salvamont (SPJS) Prahova intenționează să trimită la instruire doi patrupezi care au acum doar câteva luni. “Avem doi câini din rasa lup german, în vârstă de câteva luni, care vor intra în programul de instruire la toamnă sau anul viitor. Acum ei sunt prea mici pentru a începe pregătirea“, ne-a precizat Daniel Banu, șeful SPJS Prahova. În momentul de față, la nivel național sunt opt echipaje formate din salvatori montani și câini antrenați special pentru a salva viețile turiștilor aflați în situații dificile, inclusiv pentru a-i scoate la suprafață pe cei prinși în avalanșă (foto Facebook: Câini de avalanşă, Salvamont România). Patrupezii care au beneficiat de instruire de specialitate pot identifica locul în care se află persoana rănită și sapă după ea până o scot la suprafață. Totodată, ei pot ajunge la turiștii aflați în dificultate înaintea salvatorilor montani, ceea ce este foarte important, deoarece în astfel de cazuri fiecare minut poate însemna diferența dintre viață și moarte. În România, Helios și Vreni au fost primii câini atestați oficial și operaționali pentru salvarea din avalanșe, Helios – în cadrul echipei Salvamont Argeș, atestat de Ministerul de Interne din Franța și ANENA – Asociația națională pentru studiul zăpezii și al avalanșelor din Franța, și Vreni, în cadrul echipei Salvamont Caraș, atestat de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani din Romania.
Ceilalți șase câini: Dara, Xara, Tas, Gun, Erik și Haiduc au fost instruiți anul acesta în județul Argeș, stagiul de pregătire fiind organizat de Comisia de Pregătire a Câinilor de Avalanșă din cadrul Asociației Naționale a Salvatorilor Montani (ANSM), după cum ne-a precizat Sabin Cornoiu, președintele Consiliului Național al Serviciilor Publice Salvamont. Toate cele opt echipaje formate din salvatori montani și câini (din diferite rase) antrenați pentru a salva persoane aflate în dificultate pot interveni oriunde este nevoie, pe teritoriul țării, ne-a mai precizat acesta.
ANSM din România este unic formator profesional în țara noastră pentru domeniul salvării montane, fiind membră în Comitetul Internațional de salvare Alpina (CISA-IKAR) și în Federația Internațională a patrulelor de Schi, cele două mari foruri internaționale ce reglementează activitatea de salvare montană și cea de pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă.