Incidente la protestul fermierilor

Aproximativ o mie de oieri s-au strâns din toate colţurile României, ieri, în Parcul Izvor din Capitală pentru a protesta faţă de autorităţi. Aceştia susţin că Guvernul „nu le-a plătit subvenţiile pentru anul 2015”, ei făcând împrumuturi bancare pentru a supravieţui.
Aceştia au venit cu clopote, fluiere, vuvuzele şi mai multe banere pe care erau inscripţionate lozinci. Dar, în timpul protestului, ciobanii au forţat rândurile de jandarmi, încercând să intre în curtea Palatului Parlamentului. „Nu primim subvenţia de la stat la timp, atunci când o primim nu e întreagă, nu este normal ca atunci când eu plătesc impozitul la stat, la timp, statul să nu îmi plătească subvenţia sau să-mi dea un sfert din ea, în plus «scandalul de la Brădet» ne-a afectat producţia”, a povestit unul dintre protestatari. Mai mulţi au susţinut că în urma discuţiilor din jurul brânzei Brădet, „fabricanţii vor să cumpere de la străini” în loc să cumpere de la ei.
„De la anul trebuie să plătim cadastru şi nu avem bani, o să dăm faliment, că de când s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu Brădet, producătorii români nu mai cumpără de la noi, spun că avem bacterii în brânză” a spus un alt cioban.

În acest an, deficitul bugetar va depăşi 3%

Deficitul bugetar va depăşi 3% în acest an şi 4% în 2017, iar după ce s-a redus TVA populaţia săracă a crescut consumul, nu cea înstărită, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, într-o conferinţă de specialitate. ‘În prezent creştem economic pentru că avem un consum care creşte cu rate înalte, de peste 5%, şi investiţii care îşi revin. După ce s-a redus TVA cea care a mărit consumul a fost populaţia săracă, nu populaţia înstărită. Acel 19% (creşterea consumului n.r.) s-a dus în special pe bunuri din import.
În ceea ce priveşte deficitul bugetar, a fost un val de entuziasm greu de înţeles pentru cei care se ocupă de acest domeniu şi am reuşit ca de la un deficit estimat în 2015 de CE de 1,1% din PIB să schimbăm direcţia şi să facem un deficit care va depăşi 3% în 2016 şi probabil 4% în 2017”, a spus Croitoru. El a precizat: “Media de creştere pe 25 de ani este de 1%, media pe 100 de ani în SUA este de 3%. Alan Greenspan se întreba: de ce oare avem numai 3% în America? Tot el dă un răspuns care cred că este adevărat. În primul rând pentru că nu suntem mai deştepţi de atât şi în al doilea rând pentru că avem în noi ceea ce se numeşte graba de a consuma tot ce se poate astăzi şi mai puţin cea de a amâna mâncatul prăjiturii, ceea ce întârzie foarte mult dezvoltarea”.