Guvernul vrea să sprijine agenții economici prin scheme de minimis
Executivul intenționează să sprijine agenții economici prin scheme de ajutor de minimis, astfel ca aceștia să participe la târguri şi expoziţii internaţionale, misiuni economice în străinătate și alte acțiuni de acest gen. “Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri intenționează ca, prin aceste scheme de ajutor de minimis să fie acoperite costurile de participare la târguri şi expoziţii internaţionale, misiuni economice organizate în străinătate, precum şi a costurilor aferente studiilor de piaţă şi pe produse. Schemele de ajutor propuse vor susţine acţiunile din cadrul programului de promovare a exportului – finanţat de la bugetul de stat, şi constau în acordarea de granturi pentru acoperirea cheltuielilor declarate eligibile”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Inegalitatea financiară din România – cea mai mare din Europa
În România, inegalitatea în ceea ce privește veniturile este cea mai mare la nivel european, ceea ce și explică faptul că avansul economic nu este perceput de români ca fiind reflectat în nivelul de trai, arată un studiu al Băncii Naționale a României (BNR).
În acest context, Valentin Lazea – economistul-șef al BNR, a precizat: „Creşterea economică se translatează în creşterea veniturilor şi în avuţie. Avuția pe familie a crescut, dacă ne gândim la apartamentele în care locuiţi, care valorau la un moment dat 10.000 de dolari şi acum este undeva la 50.000 de euro.(…) Pe de altă parte însă, inegalitatea dintre oameni, din punct de vedere financiar, a crescut foarte mult; avem cea mai mare inegalitate la nivel european şi e în creştere. Raportul între primii 20%, din topul veniturilor, şi ultimii 20%, de la bază, este de 7,2 la 1, în comparaţie cu 5 la 1 la nivel european. Oamenii simt inegalitatea asta şi o acuză”.
Deficitul balanței comerciale, în creștere
Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), deficitul balanţei comerciale, în luna ianuarie a.c., a crescut cu 204,1 milioane de euro, în comparaţie cu acelaşi interval din 2015, ajungând la 382,7 milioane de euro.
Același INS arată că, în luna ianuarie, exporturile au însumat 4,11 miliarde de euro (-1,6% faţă de ianuarie 2015), iar importurile au însumat 4,5 miliarde de euro (+3,1%).
Totodată, valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost, în ianuarie, de 3,2 miliarde de euro – la exporturi, și de 3,5 miliarde de euro – la importuri.