Nicoleta Dumitrescu
Cu siguranţă, întrebarea „Ce să mănânc?” ne-o punem fiecare dintre noi, zilnic, iar părinţii o aud, de la odraslele lor, ori de câte ori se apropie ora mesei. Numai că, în ultima perioadă, răspunsul la această întrebare nu mai este atât de uşor de dat, în condiţiile în care, atunci când pui ceva în farfurie, nu mai eşti sigur de tot ceea ce mănânci.
Pentru că, după cum s-a văzut, în ultimul timp, n-a fost săptămână, chiar zi , în care să nu se audă, pe la ştiri, că zeci de copii sau persoane au ajuns de la şcoală sau bal – nuntă, botez, inclusiv pomană – la spital! Mai mult decât atât, aproape că nu se mai ştie numărul bebeluşilor care sunt transferaţi, de urgenţă, la Bucureşti, nici acum nefiind, foarte clare, motivele care au dus la îmbolnăvirea lor – portocalele, laptele sau brânza provenite de la o anumită firmă, sărmăluţele, supiţa fiind doar câteva variante de posibile cauze, încă neconfirmate. Ba, nici laptele şi cornul, produsele de care beneficiază în fiecare zi de şcoală elevii, nu mai pică atât de bine la stomac, rând pe rând, aşa cum a fost şi în Prahova, în judeţe înregistrându-se zeci de cazuri de copii cărora le-a fost rău după ce le-au consumat. Iar ca şi când aceste probleme n-ar fi fost de ajuns, la sfârşitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a emis o alertă privind brânza provenind din România, iar din magazine au fost retrase vreo cinci sortimente de apă plată, la pet, considerată periculoasă! În aceste condiţii, ce să mai mănânci? Pentru că, dacă ar fi să ne luăm după aceste alerte, nimic din ce este expus la raft n-ar mai fi comestibil! Firesc, se pun mai multe întrebări: Cum de s-a ajuns la o asemenea situaţie? Sunt doar accidente în procesul de producţie sau alte interese – cele care vizează concurenţa, scoaterea de pe piaţă a unor firme în favoarea altora sau beneficiile obţinute oricum şi oricând? Are cineva curajul să răspundă? Din păcate, până acum n-au prea fost curajoşi care să-şi asume vreo responsabilitate în acest sens, nici măcar să dea garanţii că tot ceea ce s-a întâmplat n-o să se mai repete!
Mai grav este însă faptul că, din păcate, populaţia continuă să fie pe post de cobai, fără să se pună problema că, în acest caz, asistăm la un atentat la sănătatea umană! Şi atunci, să ne mai mirăm de ce ne doare când capul, când burta ori că destule persoane se luptă cu kilogramele? Pentru că brânza nu mai este ce a fost odată, în urma unor controale depistându-se că a fost închegată cu…aracet, că laptele este doar o apă lungă albă, că roşiile şi ardeii au gust de cauciuc, conservele, indiferent din ce sunt făcute, sunt pline de E-uri, şi lista poate continua. Mai mult, ceapa, usturoiul, fasolea şi alte legume sunt aduse de prin alte ţări, mai calde! Noroc că a venit primăvara şi au răsărit urzicile!