V.Stoica

La finalul anului trecut, în evidența Serviciului protecția persoanelor aflate în dificultate din cadrul Administrației Serviciilor Sociale Comunitare Ploiești existau 473 de asistenți personali cu contract individual de muncă. Potrivit unui raport aferent activității desfășurate în a doua jumătate a anului 2015, în perioada de referință au fost încheiate 66 de contracte individuale de muncă pentru persoanele care au solicitat angajarea în funcția de asistent personal pentru persoanele cu handicap grav, alte 53 de contracte de muncă încetând în aceeași perioadă din diferite cauze. Printre motivele de încetare a valabilității contractelor individuale de muncă s-au aflat decesul persoanelor aflate în îngrijirea asistentului personal, încetarea la cerere a activității asistentului personal, dar au fost și cazuri în care persoana cu handicap grav a renunțat la asistentul personal în favoarea primirii indemnizației.
Potrivit reprezentanților serviciului de profil din cadrul ASSC Ploiești, la sfârșitul anului trecut, erau în plată 1.487 indemnizații lunare, echivalente cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitățile de asistență socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.
La nivelul municipiului Ploiești există o problemă din punctul de vedere al asistenților personali, mai precis în perioadele în care aceștia își iau concediile de odihnă. În raport se arată că “având în vedere diagnosticele persoanelor cu handicap grav – afecțiuni ce necesită supraveghere permanentă și ajutor integral din partea asistentului personal – nu se poate asigura preluarea atribuțiilor asistentului personal aflat în concediu de odihnă, de către un alt asistent personal care deservește o persoană cu handicap cu domiciliul apropiat. Pe raza municipiului Ploiești nu funcționează centre de tip respiro care să asigure găzduirea persoanei cu handicap grav pe perioada concediului de odihnă al asistentului personal. În aceste condiții, la nivelul Administrației Serviciilor Sociale Comunitare Ploiești, s-a luat decizia de a se acorda persoanelor cu handicap indemnizația stabilită de lege”.