Înaltul Decret Regal 468 din 28 februarie 1933 prin care se aprobă Regulamentul apărării pasive contra atacurilor aeriene, ca o necesitate a protejării populaţiei civile, rezultă în urma efectelor devastatoare ale primului război mondial, constituie primul document scris referitor la organizarea protecţiei civile în ţara noastră. Pe timpul celui de-al doilea război mondial structura a funcţionat sub denumirea de Comandamentul Apărării Pasive, în cadrul Ministerului Aerului şi Marinei.
După al doilea război mondial şi în perioada postbelică a „războiului rece” concepţia şi structurile organizatorice care funcţionau în cadrul Ministerului Forţelor Armate – au fost influenţate de potenţialul pericol al folosirii de către inamic a armelor de nimicire în masă, în mod deosebit al armei nucleare.
Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti a organizat activităţi cu elevii dedicate Zilei Protecţiei Civile : citirea mesajelor de felicitare din partea conducerii D.S.U. şi I.G.S.U, scurt istoric, vizionarea unui reportaj ce reflectă aspecte din specificul şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă, expoziţie realizată cu sprijinul Arhivelor Naţionale cu tema „Pagini de istorie din prima jumătate a secolului XX – apărarea pasivă”, afişarea de materiale privind cutremurul catastrofal din 4 martie 1977, activităţi culturale şi sportive şi un program cultural realizat cu elevii şcolii.
La aniversarea a 83 de ani de existenţă protecţia civilă este o structură profesionistă, capabilă să asigure un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor, demonstrat de capacitatea cadrelor pe timpul intervenţiilor pentru înlăturarea efectelor produse de dezastre. Acest lucru s-a realizat prin îmbunătăţirea managementului apărării împotriva dezastrelor, acţiuni de identificare a surselor de riscuri potenţiale cu urmări distructive majore asupra populaţiei, infrastructurii şi mediului, adaptarea şi perfecţionarea bazei legislative în concordanţă cu cerinţele NATO şi UE. Continuând ceea ce s-a realizat până în prezent, specialiştii protecţiei civile sunt preocupaţi să-şi desfăşoare activitatea la parametri optimi, care să permită eficientizarea la toate nivelurile, pentru a fi permanent în slujba comunităţii – un element de bază al societăţii, generator de încredere şi