Florin Tănăsescu

În statistica națională întocmită de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru anul 2015, se precizează că magistrații de la Tribunalul Prahova ocupă, ca și în anii precedenți, locul trei în ceea ce privește numărul de dosare pe care le-au avut de soluționat. În acest context, forul superior al magistraților din România scoate în evidență următoarea situație: “Încărcătura medie pe judecător, de 1.336 dosare, înregistrată la această instanță, în anul 2015, este mult superioară mediei la nivel național, de 792 de dosare”. Și, cum principalul motiv care a făcut ca unui judecător prahovean să-i revină cu peste 500 de cauze mai mult decât unui coleg de-al său din țară a fost numărul mic de judecători (31) raportat la cât ar fi normal (43 de magistrați), în această primăvară, CSM va organiza concurs pentru ocuparea posturilor vacante.

În raportul de activitate al instanței prahovene pentru anul 2015, prezentat ieri de către purtătorul de cuvânt al instituției, judecătorul Alina Anton Pavel (în foto), se mai recizează și faptul că volumul de lucru – coroborat cu numărul mic de judecători – s-a răsfrânt asupra calității actului de justiție în sine, determinând “participarea unui judecător la un număr mai mare de ședințe pe lună, generând consecințe negative asupra calității actului de justiție, dar și stabilirea, prin repartizarea aleatorie, a unor termene de judecată foarte lungi”.
De exemplu, la Secția I Civilă a Tribunalului Prahova, unui număr de 13 judecători le-au revenit spre soluționare 13.154 de dosare, în creștere cu peste 20 la sută în comparație cu anul 2014. Cele mai multe dintre litigiile supuse judecății la această secție au vizat recalculările de pensii pentru anumite grupe de muncă, cauzele având ca parte în proces Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) ș.a.m.d. În schimb, din raportul privind activitatea pe anul 2015 a Tribunalului Prahova mai reiese că la Secția Penală a scăzut numărul cauzelor deduse judecății cu un procent semnificativ – aproape 20 la sută. Tot o scădere s-a înregistrat, în ceea ce privește Tribunalul Prahova, și a numărului de cauze aflate pe stoc.
În ceea ce privește dosarele care trenează de prea multă vreme în sistemul judiciar, cauze care așteaptă să fie soluționate de peste zece ani sau cinci ani, la Tribunalul Prahova situația se prezintă astfel: cauze mai vechi de 10 ani – 18 (dintre care 14 au ca obiect insolvența); litigii mai vechi de cinci ani – 51. Sunt cifre care nu au făcut obiectul Inspecției Judiciare din cadrul CSM, așa cum s-a întâmplat, la începutul acestui an, la alte instanțe din țară. În schimb, pentru diminuarea numărului acestora, la nivelul instanței prahovene au fost dispuse măsuri precum întocmirea semestrială a unei statistici privind astfel de cauze, întâlniri cu judecătorii cu privire la sancționarea experților, în situațiile în care, în mod nejustificat, aceștia din urmă întârzie prezentarea unor acte necesare judecării cauzelor, sancționarea părților din proces care încearcă să tergiverseze dosarul prin solicitarea de amânări etc.