„Există vulnerabilităţi care pun în pericol buna funcţionare a societăţii şi o corupţie generalizată în domeniul achiziţiilor publice”, a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, la bilanţul instituţiei, eveniment la care au participat preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş. În anul 2015, au fost trimişi în judecată peste 1.250 de inculpaţi pentru fapte de corupţie la nivel înalt şi mediu, dar şi de cinci ori mai mulţi miniştri şi parlamentari decât în 2013: un prim-ministru, cinci miniştri, 16 deputaţi şi cinci senatori, în total ajungându-se la peste 11.000 de dosare. „Este cel mai mare număr de demnitari investigaţi de DNA într-un an. Am instituit măsuri asiguratorii de aproape jumătate de miliard de euro. Dosarele aflate în lucru ne arată, însă, că nu am prins toţi corupţii. Rezultatele noastre demonstrează că există vulnerabilităţi majore care pun în pericol buna funcţionare a societăţii. Există sectoare în domeniul achiziţiilor publice în care corupţia este generalizată. De multe ori, atribuirea contractelor sau plăţile aferente contractelor sunt condiţionate de primirea unor sume de bani mascate prin înţelegeri frauduloase sau contracte fictive”, a declarat Laura Codruţa Kovesi. Aceasta a mai afirmat că în momentul de faţă corupţia se reflectă în calitatea şi preţul serviciilor de care beneficiază românii. „Peste 100 de primari şi preşedinţi de consilii judeţene au fost trimişi în judecată. O treime din preşedinţii de consilii judeţene ai României sunt trimişi în judecată. Cu siguranţă este rezultatul unei modalităţi netransparente de folosire a bugetului public. Cât timp planificarea unei achiziţii publice nu va fi transparentă se va folosi bugetul pentru achiziţii supraevaluate. În continuare se vor folosi banii cetăţenilor pentru achiziţii de aparatură medicală scumpă de la firme de apartament în timp ce spitalele nu pot asigura minime condiţii pentru pacienţi. Cât timp se poate decide discreţionar ordinea efectuării plăţilor, vor fi în continuare funcţionari care vor primi mită pentru a favoriza anumite firme”, a mai spus Laura Codruţa Kovesi. Bilanţul instituţiei arată că activitatea judiciară a DNA s-a realizat de 33 de procurori care au avut peste 14.700 de participări în şedinţele de judecată. Instanţele au condamnat definitiv 970 de inculpaţi trimişi în judecată de DNA, iar instituţia a trimis peste 110 cereri de comisii rogatorii internaţionale către autorităţile judiciare străine pentru administrare de probe sau identificarea de bunuri. Procurorul şef al DNA a mai anunţat că în dosarele trimise în judecată banii daţi drept mită au fost de 431 milioane euro, în timp ce statul român are de recuperat aproape 200 de milioane de euro din hotărâri definitive.
„În dosarele trimise în judecată banii daţi mită au fost de 431 milioane euro. O sumă comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanţarea programului de autostrăzi pentru anii 2016, 2017 şi 2018”, a anunţat procurorul şef al DNA. De asemenea, Laura Codruţa Kovesi a declarat că au fost instituite măsuri asiguratorii de aproape jumătate de miliard de euro şi că „în dosarele DNA în care s-au pronunţat hotărâri definitive în anul 2015 statul român are de recuperat aproape 200 milioane euro”. Tocmai din acest motiv, conducerea DNA cere ca eliberarea condiţionată să se poată face doar dacă prejudiciul a fost recuperat în dosar.
În acest context, participând la acest bilanţ, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că lupta anticorupţie trebuie să continue cu motoarele turate la maximum, exprimându-şi sprijinul pentru activitatea acestei instituţii cu rezultate ”de la an la an mai bune”.