Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) participă, în perioada 21-24 ianuarie 2016, la Târgul Internațional de Turism Matka – Nordic Travel Fair, ce se va desfășura la Helsinki, în Finlanda, informează ANT. Printre produsele turistice promovate la standul României se numără „city break București”, tururile în sudul Bucovinei, sudul
Transilvaniei, Delta Dunării și Valea Prahovei, Festivalul Enescu 2017, Băile Felix, precum și sejururile pe litoralul românesc.
Târgul de Turism Matka este cea mai importantă manifestare de profil din Finlanda, adresându-se în egală măsură specialiștilor din turism și publicului larg, în rândul căruia se bucură de o popularitate în creștere — numărul vizitatorilor ajungând la 80.000 anual, conform datelor furnizate de organizatori. Peste 1.000 de firme din aproximativ 80 de țări își promovează an de an oferta la această manifestare expozițională, considerată una dintre cele mai importante de pe piața scandinavă. Târgurile de turism au o istorie îndelungată în Finlanda, primul fiind organizat în 1936 și având ca scop promovarea produselor turistice, în general, și a turismului maritim, în special. Pe măsură ce numărul excursiilor organizate de agențiile de turism s-a mărit, a crescut și interesul pentru evenimentele de profil, astfel încât, în 1979, Finnish Fair Corporation a organizat prima manifestare dedicată industriei, în colaborare cu Finnish Travel Association. Din 1987, manifestarea și-a schimbat numele în Matka. În 2015, târgul a atras un număr total de 73.752 de participanți.

1,184 miliarde de turişti în toată lumea, înregistraţi în 2015

În pofida ameninţărilor teroriste, turismul mondial a înregistrat anul trecut un număr record de 1,184 miliarde de turişti internaţionali, în creştere cu 4,4% sau 50 de milioane de persoane comparativ cu precedentul record care data din 2014, a anunţat Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO), informează AFP. Secretarul general al UNWTO, Taleb Rifai, a arătat că 2015 este al şaselea an consecutiv în care turismul internaţional crește peste trendul pe termen lung prognozat de UNWTO în perioada 2010-2020 (3,8%).
Potrivit ultimului barometru privind turismul mondial, numărul turiştilor internaţionali care au vizitat Europa, Asia-Pacific şi continentul american a crescut cu 5% în toate cele trei cazuri, în schimb a scăzut cu 8% în Africa de Nord, unde ţări precum Tunisia au fost afectate de atentatele împotriva zonelor turistice. „Rezultatele pe 2015 au fost influenţate de ratele de schimb, preţul în scădere al petrolului şi crizele din numeroase locuri ale plantei”, se arată într-un comunicat al OMT. O serie de atentate au afectat în 2015 importante destinaţii turistice mondiale precum Tunisia, Egiptul şi Turcia. Pentru acest an, OMT se aşteaptă la o nouă creştere de 4% a sosirilor de turişti internaţionali la nivel mondial.