Nicoleta Dumitrescu

Pentru o parte dintre politicieni, cum este cazul parlamentarilor, anul 2016 este unul al numărătorii inverse. După patru ani de la alegerile din 2012, aceştia fac scadenţa activităţii lor în calitate de aleşi ai neamului, 2016 fiind ultimul an din mandat.
Desemnaţi în sistem de vot uninominal – alegătorii, acum patru ani, în cabina de vot, punând ştampila direct pe numele celor care credeau că o să-i reprezinte în Parlament – teoretic, deputaţii şi senatorii, ar fi trebuit să fie „spirt”, cum se spune, în Casa Poporului.
Cum era de aşteptat, iar realitatea confirmă, destui au fost cei care s-au dovedit că n-aveau nicio treabă cu statutul de parlamentar, exemplu în acest sens fiind aşa-zisul bilanţ al anului trecut!
Concret, pe de o parte, 2015 rămâne în istoria Parlamentului ca fiind anul cu cele mai multe demisii, dar şi cu faptul că zeci de aleşi n-au reuşit să-şi consemneze în activitate nici măcar o… declaraţie politică! Astfel, anul trecut, au rămas fără mandat 21 de parlamentari, mai mult de jumătate dintre ei fiind demişi ori pierzându-şi funcţia din cauza problemelor din justiţie. Cum de s-a ajuns la o asemenea realitate tristă? Nici măcar liderii politici n-au curaj să răspundă, numai că, e clar, abia acum s-a văzut în ce fel, dar mai ales pe ce criterii se aleg unii candidaţi în alegeri. Prezentaţi, în campaniile electorale, drept cele mai cinstite şi corecte persoane, ulterior, viaţa a demonstrat exact contrariul, corupţia fiind liantul sau liana care le-a legat picioarele (a se citi mâinile) după ce au fost dovediţi fie că au furat, fie că au pretins şi şi-au însuşit foloase necuvenite. Culmea este că, în ciuda a ceea ce au făcut, niciunul dintre cei care au rămas fără mandat din cauza faptului că au avut probleme cu justiţia nu a avut curajul să se prezinte în faţa electoratului care l-a ales în 2012 şi să-şi ceară scuze. În schimb, având drept susţinători colegii de partid, au îndrăznit să facă pe spăşiţii, în plenul Parlamentului, fie având ochii înlăcrimaţi, fie înodând cruci, după ce au fost unşi cu mir!
Pe de altă parte, chit că erau plătiţi din bani publici, unii dintre parlamentari nici măcar n-au avut interesul ca, de pe urma lor, să rămână ceva scris ori…vorbit. Concret, anul trecut, conform unor statistici, zeci de parlamentari n-au reuşit nici măcar să facă vreo declaraţie politică, printre „parlamentarii muţi” regăsindu-se şi fostul lider al liberalilor, Crin Antonescu, care a avut zero declaraţii politice, interpelări, luări de cuvânt, proiecte de lege iniţiate sau semnate!
În aceste condiţii, cum 2016 este an electoral, numărătoarea inversă fiind declanşată atât în cazul alegerilor locale – care vor fi în luna iunie, cât şi al alegerilor parlamentare – care vor fi la sfârşitul anului, e cazul ca electoratul să fie atent, de pe acum, la ce candidaţi vor prezenta partidele. Nu de alta, dar e timpul ca românii să fie reprezentaţi de aleşi care să nu mai fie pe post de „păpuşoi” în şedinţele de plen sau care să-şi piardă mandatul din cauza corupţiei!