Alex Călinoiu
Criza de locuinţe sociale din Ploieşti, unde sunt aproape 300 de familii care aşteaptă – unele de ani buni- ca primăria să le repartizeze un adăpost, şi-ar putea găsi o rezolvare, cu fonduri de la Uniunea Europeană. Autorităţile locale au discutat, ieri, cu reprezentanţii unei organizaţii non-guvernamentale care implementează un proiect de incluziune socială în oraşele cu peste 20.000 de locuitori. Zilele viitoare urmează să aibă loc o nouă întâlnire, mult mai amănunţită, iar autorităţile ploieştene şi-au propus să ceară fonduri pentru realizarea mai multor locuinţe, dar şi pentru lucrări de asfaltare, ridicări topografice ori extindere a reţelei de iluminat.
Discuţiile vin în contextul în care, la finele anului trecut, Consiliul Local a aprobat un proiect privind amplasarea a 50 de case modulare, din containere, destinate familiilor cu probleme financiare şi persoanelor evacuate din case naţionalizate. Deşi proiectul a primit un vot pozitiv, conducerea de la acea vreme a municipalităţii a refuzat să aloce şi fondurile necesare, iar bugetul de investiţii pe acest an nu este nici pe departe unul satisfăcător, aşa că varianta de a primi fonduri europene ar reprezenta o soluţie nesperată pentru această problemă.
În municipiul Ploieşti sunt câteva sute de persoane aflate în situaţii disperate şi care aşteaptă, de ani buni, repartizarea unor locuinţe sociale din partea administraţiei locale. Potrivit ultimelor cifre comunicate de primărie, sunt depuse peste 150 de dosare pentru locuinţe sociale şi peste 60 de cereri din partea persoanelor evacuate din case naţionalizate, însă autorităţile estimează că nevoia reală este mult mai mare, numai că mulţi potenţiali beneficiari, din lipsă de informare sau probabil descurajaţi de timpul de aşteptare foarte mare, nu au mai depus solicitări. Ar fi – spun autorităţile – aproximativ 300 de familii nevoiaşe, care au nevoie de un adăpost deasupra capului. La acest număr se mai adaugă unul, cel al locuinţelor sociale aflate actualmente în patrimoniul primăriei, dar care au ajuns într-un avansat stadiu de degradare. O expertiză efectuată anul trecut arăta, spre exemplu, că 40 de locuinţe sociale care deja au chiriaşi sunt atât de vechi şi de deteriorate încât ar trebui fie consolidate, fie demolate. Acestea sunt cifrele de la care pleacă toate calculele făcute în ultima vreme de autorităţile locale, care anul trecut au discutat un proiect pentru amplasarea de containere, în zona Bereasca, proiect care a primit aprobarea Consiliului Local dar nu şi fondurile necesare pentru punerea în practică. Soluţia pentru a rezolva o bună parte din problema infrastructurii sociale ar putea veni de la Uniunea Europeană. Primarul interimar al municipiului, Cristian Ganea, a precizat că a avut ieri o discuţie cu reprezentanţii unui ONG care implementează în ţară un proiect de modernizare, finanţat de Uniunea Europeană. Conducerea Primăriei Ploieşti a anunţat că va depune o cerere de finanţare, pentru a efectua o serie de lucrări la acest capitol, din fonduri externe, în condiţiile în care bugetul de investiţii pe acest an se anunţă unul limitat, în care aproape toată suma disponibilă este „antamată” pentru finanţarea proiectelor europene aflate în întârziere.
„Am discutat cu reprezentanţii organizaţiei Make Better, care oferă sprijin pentru animarea comunităţilor din oraşe cu peste 20.000 de locuitori. Ei se ocupă de strategii pentru dezvoltarea infrastructurii sociale şi servicii economice sociale. Putem primi finanţare europeană, este o oportunitate valoroasă de abordare a situaţiei cartierelor mai puţin dezvoltate ale Ploieştiului. Săptămâna viitoare vom avea o nouă şedinţă cu dânşii şi cu toţi factorii din subordinea primăriei. Ne gândim să atragem fonduri pentru infrastructura socială, asfaltări, iluminat, ridicări topo, poate şi o grădiniţă”, ne-a precizat primarul interimar al Ploieştiului, Cristian Ganea. Referitor la proiectul privind amplasarea de containere – lăudat de unii pentru costurile reduse şi timpul scurt în care ar putea fi realizat şi criticat de alţii pe motiv că n-ar fi tocmai adecvat – edilul a spus că, în viziunea sa, „orice variantă rapidă ar fi bună, în condiţiile în care numărul de cereri depăşeşte cu mult oferta actuală de locuinţe a primăriei”. „Din primele discuţii a reieşit că această organizaţie ar avea la dispoziţie fonduri pentru 70 de oraşe, iar până acum s-au înscris cam 90. Sper ca Ploieştiul să intre în lista de finanţare, mai ales că bugetul pe 2016 va fi foarte sărac la capitolul pentru investiţii”, a mai menţionat Cristian Ganea.