Alex Călinoiu
După problemele apărute în toamna anului trecut, la debutul programului „Cornul şi Laptele” în unităţile de învăţământ prahovene, prima zi de şcoală din 2016 vine cu noi veşti proaste. Consiliul Judeţean, instituţia care se ocupă de coordonarea proiectului guvernamental în Prahova, a primit ieri o notificare din partea distribuitorului de lapte, care anunţă că nu va putea să livreze săptămâna viitoare produsele contractate, pe motiv că instalaţiile de pasteurizare vor fi oprite, pentru revizie tehnică. Asta deşi operatorul economic a avut la dispoziţie două săptămâni de vacanţă. Reprezentanţii CJ spun că, potrivit contractului, produsele lactate oferite elevilor şi preşcolarilor nu pot fi produse şi livrate de alte societăţi.
Mai grav este că în ultima perioadă au apărut informaţii deloc optimiste cu privire la situaţia economică a firmei, ceea ce pune în pericol întregul program guvernamental în Prahova. O şedinţă pe această temă va avea loc luni, când e posibil să se ia în discuţie inclusiv rezilierea contractului.
Contractul pentru distribuirea în Prahova a produselor alimentare în cadrul programului guvernamental „Cornul şi Laptele” ar putea fi reziliat, zilele viitoare, potrivit unor surse din cadrul administraţiei judeţene, pe fondul unor probleme pe care le traversează unul dintre operatori. Reprezentanţii Consiliului Judeţean, instituţia care coordonează în Prahova acest program, studiază contractul, pentru a vedea ce soluţii pot fi găsite. Conform primelor informaţii, se pare că acordul nu permite ca firma cu probleme să fie înlocuită, ceea ce poate să conducă, în cazul în care aceasta nu depăşeşte impasul, la rezilierea contractului cu întreaga asociere şi, implicit, la blocarea programului în tot judeţul. Acesta este, desigur, scenariul pesimist luat în calcul de autorităţile judeţene, unul pe care acestea încearcă să-l evite. Conducerea Consiliului Judeţean a confirmat că luni este programată o întâlnire cu reprezentanţii operatorilor, în care va fi discutată situaţia programului.
Pentru moment, singura informaţie oficială este că săptămâna viitoare nu va fi distribuit lapte în unităţile de învăţământ prahovene, pe motiv că operatorul economic, deşi a avut la dispoziţie o perioadă de vacanţă şcolară, va avea instalaţiile de pasteurizare în revizie. „Lucrurile cu privire la distribuirea laptelui şi cornului nu sunt clarificate, pentru că furnizorul, Ecolact, ne-a înştiinţat, prin intermediul liderului asocierii, că nu poate produce lapte, pentru că are instalaţiile în revizie tehnică săptămâna viitoare. Adresa oficială a sosit astăzi (n.r. – ieri). Juriştii noştri, studiind contractul, au ajuns la concluzia că laptele nu poate fi furnizat decât de Ecolact. Luni va fi o nouă întâlnire, cu toţi cei implicaţi”, ne-a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Radu Ionescu, evitând să discute cu privire la presupusele probleme financiare ale operatorului. „Vom judeca situaţia în ansamblul ei, nu doar cu privire la această săptămână de întrerupere”, s-a limitat să declare oficialul CJ.
Săptămâna viitoare, odată cu reluarea cursurilor, vor fi distribuite doar produsele de panificaţie, nu şi laptele. Aceasta va fi cea de-a doua sistare parţială sau totală a programului guvernamental în unităţile de învăţământ din Prahova, după ce şi în 2015 a fost oprită furnizarea produselor alimentare. La momentul respectiv, decizia a fost luată după ce peste 60 de copii din mai multe localităţi, inclusiv din Ploieşti, au avut simptome asociate toxiinfecţiei alimentare, stări de rău, greaţă şi vărsături. Analizele efectuate ulterior la probele preluate de la producător au arătat că laptele era corespunzător consumului uman. Au apărut, totuşi, probleme pe traseu, astfel că produsele ajunse la mai multe şcoli au fost necorespunzătoare la parametrul Enterobacteriacee, potrivit unui comunicat de presă transmis în decembrie 2015 de Prefectura Prahova. „Întrucât la controalele efectuate s-au constatat neconformităţi privind respectarea lanţului termic pe timpul transportului şi depozitării la beneficiari, instituţiile abilitate au aplicat sancţiuni contravenţionale la producător, distribuitor şi beneficiari”, se mai arăta în respectivul comunicat. Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor a dat amenzi de 20.000 de lei şi a retras de la comercializare 1.887 de porţii de lapte. Problemele respective au apărut în luna noiembrie, încă de la debutul programului guvernamental în Prahova, după ce se scurseseră deja peste două luni din anul şcolar 2015-2016, pierdute din cauza unor întârzieri la procedura de licitaţie.
În Prahova sunt aproximativ 74.000 de copii din învăţământul preşcolar şi primar care beneficiază de produsele oferite în cadrul programului „Cornul şi Laptele”.