Inspecția Judiciară – în control la instanțe

Dosarele aflate pe rolul instanțelor judecătorești, a căror soluționare trenează prea mult, precum și alte aspecte care țin de desfășurarea actului de justiție vor face, în perioada următoare, obiectul unor controale ale Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
Aspectele sesizate mai sus vor fi verificate atât la nivelul unor Curți de Apel din țară, cât și la cel al instanțelor inferioare. În cazul în care vor fi găsite nereguli, nu vor lipsi nici sancțiunile pentru magistrații găsiți vinovați, precum și instituirea unor monitorizări în ceea ce privește stocul de dosare.

România, în topul condamnărilor la CEDO

Conform unei statistici europene, România se menține în fruntea ierarhiei în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul condamnărilor la CEDO, ocupând, la sfârșitul anului trecut, locul trei din acest punct de vedere.
De asemenea, tot în cursul anului trecut, țara noastră s-a mai evidențiat și prin faptul că s-a numărat printre statele împotriva cărora au fost depuse cele mai multe reclamații la CEDO.
Printre neregulile sesizate la instanța europeană se află decizii ale magistraților, dar și condiții din penitenciarele românești, numai procesele care au avut legătură cu cele două domenii obligând statul român la plata unor penalități care au însumat milioane de euro.

Legea privind combaterea violenței în familie – publicată în Monitorul Oficial

Actul normativ prin care se modifică Legea pentru prevenirea și combaterea violenței în familie a fost publicat , recent, în Monitorul Oficial al României, stabilindu-se, astfel, termeni și condiții clare.
De exemplu, completarea vizează și faptul că, în scopul prevenirii unor incidente familiale, cererile privind emiterea ordinului de protecţie trebuie judecate în regim de urgență, iar soluționarea acestora nu trebuie să depășească trei zile de la data înregistrării. De asemenea, atunci când sunt judecate astfel de cereri, este obligatorie și prezența procurorului.