Statul încurajează achiziţia de autoturisme noi

Statul vrea să încurajeze achiziţia de autoturisme noi în cadrul programului Prima Maşină, prin acceptarea primei de casare din Programul Rabla pentru achitarea avansului minim de 5% din preţul de achiziţie al maşinii noi, potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului. „În ceea ce priveşte creşterea atractivităţii Programului Rabla, se propune cumularea beneficiilor de stimulare a cumpărării de autoturisme noi cu cele a înnoirii Parcului auto naţional, în sensul acceptării primei de casare acordate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, pentru justificarea achitării avansului minim obligatoriu de 5% din preţul de achiziţie prevăzut prin legislaţia aferentă Programului Prima Maşină”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor. Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi prevede că persoanele fizice pot achiziţiona un singur autoturism nou al cărui preţ de achiziţie să nu depăşească suma de 50.000 de lei. Statul încurajează astfel achiziţia de autovehicule situate în palierele joase de preţ sau maşinile puţin poluante cu litraj mic şi consum redus de combustibil. Pentru a putea cumpăra un autoturism în cadrul programului guvernamental prin credit garantat de stat, o persoană trebuie să aibă minimum 18 ani la data solicitării şi să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie a autoturismului nou.Maşina trebuie să fie produsă în spaţiul intracomunitar sau provenită din import, să îndeplinească şi cerinţele minime ale standardului EURO 5 şi să fie achiziţionată de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor, la un preţ de maxim 50.000 de lei, la care se adaugă TVA, după caz.
Garanţia statului va fi de maximum 50% din finanţarea acordată, iar beneficiarul se obligă să asigure autoturismul printr-o poliţă de asigurare de tip CASCO.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la minus 0,9%

Preţurile de consum au crescut în decembrie cu 0,11% faţă de luna precedentă, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la -0,9%, potrivit datelor anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de noiembrie, preţurile alimentelor au crescut cu 0,24%, tarifele serviciilor au urcat cu 0,4%, în timp ce produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,1%. Comparativ cu decembrie 2014, preţurile de consum au fost mai mici cu -0,9%, se arată într-un comunicat al INS. Ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu decembrie 2014, este de 37,5%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 33,9%. Totodată, mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% reprezintă 28,6%. Astfel, alimentele s-au ieftinit cu 6,2%, pe când preţurile la produsele nealimentare au crescut cu 1,95%, iar tarifele serviciilor cu 2,4%. Cel mai mult au scăzut preţurile la mălai, cu 12,7%, şi la laptele de vacă (11,7%). În schimb, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 20,3%, dar şi legumele şi conservele de legume, cu 7,6%. Anul trecut, alimentele au avut preţuri mai mici cu 3,8% faţă de 2014, pe când serviciile s-au scumpit cu 2,04%, iar produsele nealimentare cu 0,93%. BNR a revizuit în noiembrie prognoza pentru rata anuală a inflaţiei, la -0,7% pentru finele acestui an, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de estimarea din august, şi la 1,1% pentru sfârşitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale în creştere.
Banca centrală anticipează că rata anuală a inflaţiei se va menţine la valori negative până în mai 2016, urmând să revină ulterior în teritoriu pozitiv, dar va rămâne inferioară, până la sfârşitul anului, limitei de jos a intervalului din jurul ţintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%. Rata anuală a inflaţiei este estimată a reintra în interiorul intervalului în 2017.