Ana Maxim

Republica Populară Chineză va găzdui, pentru câteva luni, expoziția- eveniment „Comorile României”, ce reunește 445 dintre cele mai valoroase și reprezentative exponate din muzeele României, printre acestea regăsindu-se și piese din Prahova.
Turiștii le vor putea admira începând din 28 ianuarie, la Muzeul Național al Chinei. Pentru România este primul eveniment de acest gen și de o asemenea anvergură, misiunea organizării acestuia revenind Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) și Muzeului Național de Artă al României (MNAR). Alte 29 de muzee, dintre cele mai importante din toată România, au trimis obiecte din patrimoniul lor, pentru a fi prezentate în China. Printre acestea se află Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, care a selectat 32 de piese muzeale, dintre care amintim: fragment de ceaşcă dacică decorată cu stindardul dacic, panouri de altar din sec. XIV-XV, cahle „dragon” și „adoraţia magilor”, ceasuri, bijuterii şi cărţi vechi după cum ne-au precizat reprezentanţii instituţiei. Printre muzeele participante la acest proiect se mai regăsesc: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Complexul Muzeal Național Moldova din Iași, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea, Complexul Muzeal Bucovina din Suceava, Complexul Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, Muzeul Județean Mureș din Târgu Mureș, Muzeul Județean Argeș din Pitești, Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean Satu Mare etc. Organizatorii au dorit ca toate cele 445 de exponate selectate pentru a fi prezentate publicului chinez și specialiștilor din această țară să poată crea o imagine relevantă asupra originalității și diversității moștenirii culturale a românilor. „În cadrul expoziției «Comorile României» sunt reunite piese care acoperă circa treizeci de milenii de evoluție umană și civilizație în spațiul românesc – din paleoliticul superior și până la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea. De asemenea, în expoziție sunt prezente obiecte de patrimoniu ce reflectă atât bogăția culturală a tuturor regiunilor istorice românești, cât și moștenirea culturală a minorităților etnice care viețuiesc, de multe secole, alături de români – maghiarii și germanii. Vor putea fi admirate creații excepționale ale marilor civilizații neolitice, din epoca bronzului și fierului, geto-dacice și romane, care au premers apariția românilor pe scena istoriei, precum și ale culturii medievale și pre-moderne românești, multe dintre ele unice nu numai în România, dar și în Europa sau în lume, constituind adevărate comori ale creației umane universale”, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului Național de Istorie a României.
Expoziția va fi deschisă la Beijing până la finalul lunii martie, urmând a fi itinerată ulterior și la Muzeul Provinciei Sichuan din Chengdu. Evenimentul este prezentat la trei ani după expoziția „Comorile Chinei”, realizată cu sprijinul Guvernului Chinei și găzduită de Muzeul Național de Istorie a României (în perioada 29 aprilie – 1 august 2013).