După copioasele mese de Crăciun, pe care s-au aflat produse tradiţionale de Crăciun, extrem de greu de digerat din cauza conţinutului mare de grăsimi şi proteine, urmează masa de Revelion, şi aceasta putându-se transforma într-un real pericol pentru sănătate.
Carnea grasă, prăjelile, tocăturile, cozonacii, maioneza, prăjiturile cu cremă, consumate în exces şi însoţite de alcool, pot provoca de la simple indigestii şi enterocolite până la redutabile colici biliare, pancreatită acută, comă diabetică sau hepatică etc.
Iată sfaturile nutriţioniştilor pentru cei care vor să se bucure, cu adevărat, de preparatele pregătite pentru Revelion, sintetizate într-un articol, prezentat de GTS Solution:
* Limitaţi-vă la porţii mici, mâncaţi eşalonat, în mai multe reprize. Nu vă grăbiţi să mâncaţi la o singură masă toate felurile de mâncare preparate.
* Evitaţi să începeţi masa de Revelion cu stomacul gol. Mâncaţi ceva uşor la micul dejun, respectiv pe timpul zilei.
* Nu mâncaţi la ore foarte târzii în ziua precedentă şi nu vă culcaţi cu stomacul plin.
* Feriţi-vă de asocierea la aceeaşi masă a băuturilor carbogazoase şi/sau alcoolice, a prăjelilor, a tocăturilor, a grăsimilor, a murăturilor şi a dulciurilor, aceasta fiind o adevărată bombă care declanşează problemele digestive.
* Consumaţi fructe şi legume crude, care uşurează digestia.
* Mâncaţi lent şi mestecaţi îndelung alimentele, pentru a facilita activitatea corectă a stomacului.
* Hidrataţi-vă corect cu apă şi sucuri naturale.
* Ieşiţi la aer curat, faceţi o plimbare după masă sau chiar câteva exerciţii uşoare.
* Dacă aveţi afecţiuni cronice, nu uitaţi de indicaţiile medicului privind regimul şi tratamentul medicamentos.
Verificaţi stocurile micii farmacii de acasă
Medicii ne sfătuiesc să revizuim mica trusă farmaceutică de acasă, astfel încât să avem la îndemână soluţiile care să ne ajute la nevoie, cum ar fi:
– Infuziile din plante (sunătoare, mentă, gălbenele, păpădie, anghinare) sunt recunoscute pentru proprietăţile lor benefice asupra aparatului digestiv. Aceste infuzii, băute calde şi neîndulcite, după mese, le sunt de mare ajutor persoanelor care suferă indigestii, crampe abdominale, dispepsii provocate de mesele bogate în grăsimi şi zaharuri. Infuzia de sunătoare are şi efecte antidepresive, datorită cărora vă veţi linişti şi vă veţi simţi mai bine.
– Suplimente pe bază de enzime naturale şi plante, care stimulează funcţia digestivă, previn senzaţia de greutate în stomac, balonarea, greaţa şi refluxul gastroesofagian.
• Medicamente antispastice, pansamente gastrice, drenante biliare.
• Preparate antidiareice cu efect rapid în reducerea durerii şi intensităţii diareei. Un astfel de antidiareic este gelatina tanat, o substanţă care acţionează din primele 12 ore de la administrare.
Remedii rapide anti-mahmureală
Una dintre consecinţele consumului de alcool este mahmureala, cauzată de pierderea de săruri esenţiale cum ar fi potasiu şi magneziu, potrivit AM Press, care preia un text apărut pe site-ul kfetele.ro
Între cele mai eficiente şi rapide soluţii anti-mahmureală se regăsesc:
1. Bananele – după consumul de alcool şi eliminarea fluidelor, din organism a fost eliminată o cantitate mare de potasiu. De aceea, pentru a reechilibra nivelul de potasiu este suficient să se consume una sau mai multe banane.
2. Orez, pâine prăjită sau supă – organismul are nevoie de energie, când poate tolera alimente solide.
3. Gheaţa – se va aplica o compresă cu gheaţă pe cap sau măcar o compresă rece care va ameliora mahmureala.
4. Suc – sucul de portocale sau mere, în special, va contribui la creşterea nivelului de zahăr din sânge şi va ajuta la diminuarea simptomelor de mahmureală.