Stațiunile balneoclimaterice, îndeosebi unitățile hoteliere cu facilități spa & wellness (Băile Felix, Sovata, Băile Govora, Geoagiu, Călimănești-Căciulata), pensiunile din zona Branului, precum și stațiunile montane Sinaia, Predeal, Poiana Brașov sunt cele mai cumpărate destinații interne pentru petrecerea Sărbătorilor de Iarnă, a declarat, pentru AGERPRES, Lucia Morariu, prim-vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). „Se observă o tendință a turiștilor de a alege mai mult decât în alți ani destinații în România, tendință care în opinia noastră se va menține, datorită conjuncturii politice internaționale și a siguranței pe care o oferă țara noastră ca destinație de vacanță. Vânzările Eximtur pentru destinațiile de toamnă-iarnă în România au crescut cu circa 50% la număr de turiști, pe baza unui interes mai mare atât pentru petrecerea vacanțelor de Crăciun și Revelion cât și pentru minivacanța de 1 Decembrie 2015. Numărul de zile de călătorie este relativ același, cu o medie de 3 nopți/pachet, dar valoarea medie a pachetelor a scăzut, față de anul 2014, cu circa 8% și a fost de 663 lei pe turist pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă”, a precizat Lucia Morariu.
Românii care au ales să își petreacă vacanța de sărbători în străinătate au optat pentru pachete turistice scurte, de tip city-break în orașe europene, dar și destinații exotice îndepărtate.
„În acest an, remarcăm o scădere a interesului pentru destinații tip city-break după evenimentele de la Paris, reorientarea unui număr important de turiști către destinații interne, creșterea interesului pentru destinații calde îndepărtate, dispariția solicitărilor pentru Egipt, diversificarea destinațiilor solicitate. Au apărut destinații noi precum Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Vietnam”, a mai precizat Lucia Morariu. Potrivit acesteia, vânzările pentru destinații externe pentru sezonul toamnă – iarnă 2015/2016 au crescut cu 29% la număr de turiști, iar valoarea medie a pachetului a fost de circa 280 euro, în scădere cu 15% față de anul 2014. Această scădere este cauzată și de faptul că ofertele externe cu reducere de early-booking au fost mai multe și mai diverse.
„Pentru destinațiile exotice, se înregistrează un interes crescut mai ales pentru Republica Dominicană, Maldive, Mauritius, Mexic, Brazilia. Sunt destinații cu creșteri importante în vânzările noastre. Există și mulți români care și-au cumpărat pachete pentru destinații de schi și sporturi de iarnă în Austria, Franța, Italia, Slovenia, Bulgaria”, a mai spus Lucia Morariu.
Pentru cei care nu și-au cumpărat încă o vacanță pentru Sărbători, prim-vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism recomandă stațiunile balneoclimaterice din România, îndeosebi unitățile hoteliere cu facilități spa & wellness, unde „încă se mai găsesc locuri și serviciile sunt din ce în ce mai bune, la prețuri decente”.
Pentru cei care călătoresc în străinătate, oficialul ANAT recomandă încheierea unei polițe de asigurare. În prezent, circa 30% dintre turiști încheie, conform Luciei Morariu, polițe de asigurare de călătorii (storno și medicale îndeosebi).