F. T.

În numai câteva zile de la declanşarea controalelor desfăşurate la nivel naţional în cadrul planului „Sărbători de Iarnă în siguranţă”, poliţiştii au constatat 1845 de infracţiuni, cele mai multe dintre ele fiind de natură judiciară. În afară de acestea, în perioada 24 –
28 noiembrie, au mai fost întocmite dosare penale şi pe linie de circulaţie rutieră ( 345), la regimul silvic (41) sau pe linia nerespectării regimului armelor şi muniţiilor (12). Nici amenzile nu au lipsit în urma acţiunilor poliţiştilor. Au fost aplicate peste 25.000 de sancţiuni contravenţionale, cele mai multe (peste 3.000) pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991.
De asemenea, pentru neregulile constatate în trafic, poliţiştii au aplicat 19.418 sancţiuni contravenţionale, dintre acestea 3.852 pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 68 pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (cu o îmbibaţie mai mică decât cea de la care fapta este considerată infracţiune), 19 pentru lipsa anvelopelor de iarnă, iar 3 sancțiuni administratorilor de drumuri. Totodată, în perioada menţionată au fost reținute 1.120 de permise de conducere – dintre care 161 pentru viteză și 95 pentru consum de alcool, fiind retrase și 475 de certificate de înmatriculare, dintre care 26 pentru lipsa anvelopelor de iarnă.
Reamintim că, în această perioadă, la nivel naţional are loc acţiunea „Sărbători de Iarnă în siguranţă”, în care sunt angrenate, cel puţin până la sfârşitul acestui an, importante efective poliţieneşti de la toate inspectoratele din ţară.