Violeta Stoica

Ploieștenii care folosesc transportul public vor fi obligați să se obișnuiască din nou să își cumpere fie bilete de călătorie, fie abonamente, începând cu sfârșitul acestei săptămâni. La aproape doi ani de la intrarea în vigoare a gratuității pe mijloacele de transport public ploieștean, această măsură nu va mai fi valabilă începând cu data de 1 ianuarie 2016, ceea ce înseamnă că achiziționarea biletelor sau a abonamentelor de călătorie va trebui să reintre în rutina zilnică sau lunară a locuitorilor municipiului.
Costul biletului de călătorie nu se va modifica și va rămâne la doi lei, însă tarifele și tipul abonamentelor s-au schimbat, comparativ cu ceea ce era pe piață înainte de intrarea în vigoare a gratuității. Astfel, vor putea fi achiziționate doar abonamente unice – pentru toate traseele – cu valabilitate o lună (a căror valoare este de 63 de lei), o săptămână sau o zi.

Anul 2016 vine pentru ploieșteni și cu schimbări în transportul public, respectiv cu finalul gratuității, de care s-au bucurat toți locuitorii orașului cu venituri mai mici de 3.000 de lei. Vineri,
1 ianuarie, însă, se schimbă lucrurile, pentru că se încheie perioada în care oricine îndeplinea condițiile de venit și de domiciliu se putea urca fără grija controlorilor de bilete în oricare dintre mijloacele de transport public din Ploiești.
De vineri, însă, doar pensionarii cu venituri mai mici de 2.100 de lei și persoanele fără venituri cu vârsta peste 65 de ani (femeile) și 70 de ani (bărbații) vor mai putea să călătorească, fără să plătească nimic, cu autobuzele, troleibuzele sau cu tramvaiul 101 aparținând Transport Călători Express. Cei care fac parte din aceste categorii își vor putea preschimba autorizațiile de călătorie până în luna martie 2016, însă reprezentanții societății Transport Călători Express recomandă ca aceste documente de călătorie să fie înnoite până la termenul menţionat, pentru a preîntâmpina aglomerația de la ghișee. Până la 31 martie, însă, vor putea fi folosite fără probleme actualele autorizații de călătorie.
Elevii din învățământul obligatoriu și liceal acreditat sau autorizat și studenții (învățământ de zi) care studiază pe raza municipiului Ploiești vor beneficia de 50% reducere la tarifele normale, celor care sunt orfani eliberându-li-se autorizații de călătorie gratuite. De asemenea, vor beneficia – ca și până în prezent – de gratuitate la transportul public local de călători veteranii și văduvele de război, persoanele cu dizabilități, urmând ca eroilor și luptătorilor în revoluție să le fie eliberate câte șase bilete de câte o călătorie lunar.

Zeci de controlori de bilete, pe toate traseele

Pentru că se va renunța la gratuitatea pe mijloacele de transport public – de facilități urmând să beneficieze doar categoriile menționate – celor 10 tonete de bilete aflate acum pe raza municipiului Ploiești li se vor adăuga alte 12 tonete, plus colaboratorii care încheie contract cu TCE pentru vânzarea titlurilor de călătorie. Începând cu luna ianuarie vor fi montate – în locațiile foarte aglomerate, dar și în zonele unde nu există tonete de bilete sau orice altă posibilitate de achiziționare de tichete de călătorie – cele 30 de automate destinate vânzării biletelor de călătorie, în curs fiind obținerea autorizațiilor pentru montarea acestora pe domeniul public al municipiului Ploiești.
Rămâne, de asemenea, în vigoare, posibilitatea de a “cumpăra” bilete TCE prin intermediul telefonului mobil, trimițând SMS cu numărul traseului dorit pentru efectuarea călătoriei la 7576. Avantajul acestei metode de plată este că poate fi achitată contravaloarea călătoriei la orice oră și în orice colț al orașului.
La atâtea metode de achitare a contravalorii călătoriei pe mijloacele de transport în comun, TCE va scoate la lucru și zeci de controlori de bilete, angajați ai societății aflate în subordinea Consiliului Local Ploiești, nemaifiind încheiat niciun contract cu firme din afară, pentru ca persoanele care vor controla biletele să fie, la rândul lor, mai ușor de verificat, în îndeplinirea obligațiilor de serviciu. De menționat că persoanele prinse fără bilet vor avea posibilitatea să achite pe loc sau în termen de 48 de ore un bilet de suprataxă în valoare de 63 de lei.
În privința mijloacelor de transport în comun, vor intra în circulație pe traseul 101 tramvaiele recondiționate, urmând să se renunțe pe cât posibil, pe celelalte trasee, la câteva dintre autobuzele vechi de 30 de ani care au fost folosite pe perioada lucrărilor la liniile de tramvai și pentru care s-a muncit din greu pentru a îndeplini condițiile de circulație pe drumurile publice.
Singura variantă de achiziție de mijloace de transport moderne vor rămâne, în perioada următoare, banii europeni, având în vedere că vor putea fi accesate fondurie UE pentru cumpărarea de autobuze ecologice.