Studiu privind impactul creșterii salariului minim

Ministrul Finanţelor – Anca Dragu – a precizat că instituția a demarat un studiu cu privire la impactul creșterii salariului minim pe economie asupra competitivității României.
“Am inițiat un studiu prin care urmărim să vedem în ce măsură creșterea salariului minim pe economie poate eroda atât competitivitatea României, cât și economia românească. Apoi, vom decide și eventualele tranșe în care vor fi făcute aceste creşteri salariale. Multe state membre ale UE realizează creșterea salariului minim pe baza unor modele economice foarte clare, lucru pe care vrem să-l facem și noi”, a mai spus ministrul Finanțelor.

A crescut costul orar al forței de muncă

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), costul orar al forţei de muncă, în funcţie de numărul zilelor lucrătoare, a înregistrat, în trimestrul III din 2015, o rată de creştere de 7,28%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Aceeași sursă mai menționează că cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în învăţământ (plus 16,65%), ca urmare a diminuării timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent datorită vacanţei şcolare, administraţie publică ( plus 5,74%) şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative (5,61%).
La polul opus, cele mai semnificative scăderi ale costului orar al forţei de muncă s-au înregistrat în intermedieri financiare şi asigurări, industria extractivă şi tranzacţii imobiliare.

Ministerul Finanțelor se împrumută de trei miliarde de lei

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, instituția intenționează ca în acesată lună să se împrumute de pe piaţa internă cu 2,7 miliarde de lei, în urma unor licitaţii principale, în timp ce pentru sesiunile suplimentare, unde condiţiile de atragere a banilor sunt cele stabilite în licitaţiile de referinţă, anticipează un alt împrumut, de 330 milioane de lei.
Totodată, Ministerul Finanțelor s-a împrumutat, în 11 luni scurse din acest an, de pe piața internă, de 35,9 miliarde de lei.