Florin Tanasescu

Aproape la fel cum ne întrebăm ce se întâmplă cu sufletul după moarte, o mare dilemă este și cu ce ne umplem timpul după Sărbătorile de Iarnă . Adică, după ce ne luăm angajamentele de rigoare pentru 2016 – nu mai fumăm, nu mai bem, nu ne mai drogăm – este bine să avem și cu ce ne umple sufletele de bucurie până la Paște. Deci, la întrebarea “Ce ne facem soro, după Revelion?”, și în contextul în care sondajele arată că românii pun bază în ceea ce văd și aud la televizor, este lesne de înțeles că fericirea tot de la tubul catodic vine.
Primul motiv de tranziție ușoară de la Crăciun la Paște sunt transmisiunile live ale activității DNA. Astfel, dacă arestarea preventivă a lui Dan Șova s-ar fi petrecut mai după Bobotează, era un chilipir pentru publicul telespectator; se trezea lumea din letargie, televiziunile ar fi focusat pe făptuitor, întorcându-l pe toate fețele, iar reporterii de teren ar fi fost în stare să stea și-o noapte–ntreagă la poartă la Rahova, pentru a smulge un răspuns de la gardianul de serviciu: “Cum vă simțiți când știți că aveți în custodie un fost ministru ?”. În acest context, sugerăm ca descinderile procurorilor anticorupție să fie reluate pe la mijlocul lui ianuarie.
Ar urma, pentru deșteptarea neamului, retrospectiva isprăvilor lui Traian Băsescu. Pe surse, am aflat că anumite posturi – în special Antena 3, desigur – mizează pe reluarea live a acelorași subiecte – “Sistemul mafiot creat de Băsescu”, “Al doilea an fără Traian”, “Udrea a făcut indigestie de la cârnați” ș.a.m.d. Scenariul îi va aparține aceluiași strateg de televiziune, Radu Tudor.
Nu-s de lepădat nici moldovenii. La vederea cetățenilor din Republica Moldova pe pârtia pentru începători de la Poiana Brașov, 99 la sută dintre ei abia ținându-se pe picioare (pardon, pe schiuri), patriotismul nostru ancestral se va manifesta în două direcții: unii vor spune că băieții merită, într-adevăr, să se lipească de țara-mumă, fiindcă au aceleași obiceiuri ca noi, iar alții (abstinenții) – că nu merită, fiindcă noi nu bem decât apă de la robinet. Oricum, “se merită” o dezbatere pe tema asta.
În răgazul în care se dă publicitate la televizor, să-și mai tragă și telespectatorul sufletul, votanții pot consulta calendarul pe 2016. Dacă nici 15 și nici 24 ianuarie nu-s zile nelucrătoare de la Guvern, emoțiile cresc odată cu punerea degetului pe data de 19 februarie, aniversarea lui Brâncuși. Oficial, este nelucrătoare. Neoficial – ținând cont că este an electoral, s-ar putea face o derogare. Nu de alta, dar este anul alegerilor locale, iar PNL-ul lui Iohannis nu stă prea bine în sondaje.
Sunt de luat în calcul, în perioada 7–31 ianuarie 2016, și ceva acțiuni ale sindicatului polițiștilor care tot amenință cu protestele (transmisune live), ceva atacuri teroriste dejucate din fașă de serviciile noastre (imagini din trecut), vreun steag unguresc înălțat pe o colibă (foto din arhiva ziarului România Mare) și altele.
Pe urmă vine fe-martie, apoi dă colțul ierbii, iar pe 1 aprilie se vor indexa salariile și se va reduce TVA la zero. Pentru restul anului, Dumnezeu cu mila!