De-a lungul timpului cercetătorii au examinat ordinea în care nou născuţii sunt aduşi pe lume şi felul în care raportul dintre fraţi influenţează personalitatea acestora, cea mai comună interpretare fiind cea conform căreia fraţii mai mari sunt mai isteţi, iar cei mici sunt mai rebeli. În acordul celor mai recente studii astfel de stereotipuri nu pot fi susţinute ştiinţific, însă noile descoperiri ale cercetătorilor arată ce alte aspecte ale dezvoltării unei persoane sunt influenţate de raportul dintre fraţi şi ordinea naşterii acestora, conform bbc.com.
În cadrul unui nou studiu, specialiştii de la Universitatea din Leipzig au testat şi analizat trăsăturile de personalitate ale peste 20.000 de persoane din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Germania, experiment în urma căruia specialiştii conchid că personalitatea nu este afectată de raportul dintre fraţi sau ordinea în care au apărut pe lume. Cu toate astea, există câteva aspecte ce pot fi datorate raporturilor dintre fraţi şi care au legătură mai mult cu starea de sănătate şi orientarea sexuală a persoanelor.
În urma cercetărilor datele au arătat ca fraţii mai mici sunt, în medie, mai sănătoşi şi mai deschişi în privinţa întemeierii relaţiilor cu persoanele de acelaşi sex.

• Sănătatea

Cercetătorii au arătat că există o asociere între ordinea în care au fost născuţi copiii şi riscul apariţiei diabetului.
Conform analizelor efectuate de către cercetătorii Universităţii Queen din Belfast, primii nou-născuţi sunt mai predispuşi la dezvoltarea diabetului zaharat de tip I, în comparaţie cu fraţii mai mici, iar aceste influenţe asupra sănătăţii copiilor sunt cauzate de anumite schimbări ce au loc în uter, dar şi de starea de sănătate a mamei după prima naştere, cum ar fi apariţia diferitelor infecţii.
Cercetătorii sunt de părere că aceste schimbări întăresc sistemul imunitar al fraţilor mai mici, făcându-i mai rezistenţi la apariţia şi dezvoltarea bolilor autoimune.

• Orientarea sexuală

Un alt aspect care a devenit subiectul cercetărilor din ultima perioadă este felul în care orientarea sexuală este influenţată de ordinea în care au fost născuţi copiii.
Studiile au arătat că în cazul fraţilor mai mici are loc un fenomen denumit de specialişti „fenomenul fratelui mai mare”, care ghidează orientarea sexuală a celor dintâi. Astfel, cercetătorii consideră că şansele ca un băiat să fie atras de persoanele de acelaşi sex cresc odată cu numărul de fraţi mai mari pe care acesta îi are.
Unul dintre cercetătorii care au observat şi analizat acest fenomen este Tony Bogaert, profesor de biologie la Universitatea Brock din Canada. Conform opiniei acestuia, orientarea sexuală a fraţilor mai mici are la bază un efect biologic: fetuşii de sex masculin favorizează producerea unui anumit tip de proteine în uter, care ajută la dezvoltarea organelor de sex masculin ale fetusului. În momentul în care aceste dezvoltări au loc, în organismul mamei se produc anumiţi anticorpi.
„Fiecare frate mai mare aduce anumite modificări la nivelul uterului. Credem că cea mai plauzibilă explicaţie are de-a face cu răspunsul sistemului imunitar mater la schimbările produse,”
declară Tony Bogaert.
Este vorba despre un proces natural care nu este periculos pentru mama sau pentru făt, dar care influenţează la nivel biologic viitoarele sarcini prin producerea mai rapidă a anticorpilor ca răspuns la formarea organelor sexuale de sex masculin ale fătului.
Ca urmare, cercetătorii consideră că având fraţi mai mari, fătul de sex masculin este expus mai rapid la aceşti anticorpi dezvoltaţi de mamă, aceasta fiind explicaţia biologică a „fenomenul fratelui mai mare”, care influenţează orientarea sexuală a celor mici.
Trăsăturile de personalitate, inteligenţa şi orientarea sexuală sunt influenţate de o serie de factori, ce ţin de moştenirea genetică, vârsta mamei la naştere, dar şi de cât de numeroasă este familia, iar aceste aspecte determină gradul de complexitate al studiilor pe această temă. Deşi studiul efectuat de către specialiştii din Leipzig este unul dintre cele mai elaborate cercetări în acest domeniu, cercetătorii sunt de părere că este nevoie de mai multe studii pentru a observa cum ordinea în care sunt aduşi pe lume nou născuţii într-o familie le influenţează acestora sănătatea şi personalitatea.