L.R.

Consumul de miere- alimentul considerat cel mai sănătos şi cel mai complex , cu beneficii reale asupra stării de sănătate a populaţiei– continuă să fie în România cel mai scăzut din Uniunea Europeană. În timp ce în Olanda, Belgia sau Germania se consumă, de exemplu, unu-două kilograme de miere pe cap de locuitor, la noi acesta se află sub 500 de grame.
În acest context, conştientizarea în principal a copiilor asupra importanţei consumului de miere, dar şi asupra necesităţii protejării familiilor de albine împotriva unor factorii interni şi externi- pesticidele, de exemplu – care pot afecta calitatea şi conţinutul sănătos al mierii devine o prioritate.
Înţelegându-se rolul unui asemenea demers comun, câteva instituţii de învăţământ din Prahova şi organizaţii reprezentative din domeniul apicol (AFAR – Asociaţia Fermelor Apicole de Reproducţie, preşedinte Traian Enescu, şi Federaţia Asociaţiilor Apicole ROMAPIS, condusă de Mircea Ciocan) au lansat, vinerea trecută, la Colegiul Naţional “Jean Monet” din Ploieşti, proiectul: “Salvând albinele, salvăm viaţa. Mănâncă sănătos, mic dejun cu miere”. Sub coordonarea profesoarei Elena Roxana Vişan şi cu participarea echipei de conducere a colegiului ploieştean- prof. Lucia Ionescu- director general şi prof.Iuliana Tanur – director adjunct, pentru elevi din ciclul primar şi din clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a de gimnaziu au fost prezentate o serie de noţiuni privind apicultura şi protecţia mediului, adaptate nivelului educaţional specific fiecărei vârste. În jurul unui stup clădit, cu măiestrie, în sala-amfiteatru a colegiului– în viitor urmând să meargă să viziteze ferme apicople – purtând tricouri galben-aurii aidoma iscusitelor albine şi culorii mierii în care s-a topit dulceaţa florilor, mai micii şi mai marii învăţăcei şi-au pus toată creativitatea în culorile unor desene şi colaje, în talentul interpretării unor momente teatrale, întrecându-se în acelaşi timp în argumentaţia unor dezbateri privind protecţia mediului şi importanţa consumului de miere pentru sănătate. Pentru toţi, însă, lecţia s-a dovedit a fi nu numai folositoare ci şi … dulce, sutele de copii incluşi în cadrul proiectului primind, drept răsplată pentru entuziasmul şi seriozitatea cu care s-au implicat în activităţile la care au participat, caserole pline cu miere.
În perioada următoare, se intenţionează extinderea proiectului, şi în alte unităţi de învăţământ.