Ana Maxim

În principalele orașe din Prahova, autoritățile locale vor organiza, mâine, manifestări ample de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, când se vor împlini 97 de ani de la Marea Unire. Publicul va putea asista la tradiționalele ceremonii militare, va putea urmări spectacole în aer liber și va savura porții de mâncare caldă și vin fiert. La Ploiești, festivitățile vor începe la ora 11.00, la monumentul domnitorului Mihai Viteazul, în cadrul acestora fiind programate: serviciul religios oficiat de un sobor de preoți, alocuțiuni din partea autorităților, festivitatea depunerii de coroane de flori la monument, iar de la ora 12.00 – defilarea trupelor militare, în cadrul căreia va fi prezentată tehnica militară și vor survola avioane din cadrul Aeroclubului „Gheorghe Bănciulescu“ din Strejnic. Între orele 12.15 și 14.00, în zona monumentului Mihai Viteazul se va desfășura un program artistic, organizat de Primăria Ploiești și vor fi oferite ploieștenilor porții de fasole cu cârnați. De la ora 18.30, mai mulți militari se vor deplasa, cu torțe, pe traseul Palatul Administrativ Ploiești –Palatul Culturii –Bulevardul Republicii – monumentul domnitorului Mihai Viteazul.
La Câmpina, programul ceremonialului militar şi religios de Ziua Naţională a României se va desfășura în Parcul Tricolorului (la Soldat). În intervalul orar 10.20 – 10.50, va avea loc premierea câştigătorilor „Concursului de desene şi eseuri“ cu tema ,,România în ochi de copil”, iar între orele 10.30-10.50 vor evolua Ansamblul „Brăduleţul” al Colegiului Tehnic Forestier și corurile reunite ale Colegiului Tehnic Forestier și Liceului Tehnologic Energetic. Începând cu ora 11.00, se vor defășura manifestările solemne: intonarea Imnului de Stat al României, alocuţiunea primarului municipiului Câmpina, serviciul religios, depunerea de coroane şi jerbe de flori din partea instituţiilor statului, a veteranilor de război, a ofiţerilor şi generalilor din asociaţiile cadrelor militare în rezervă şi în retragere, a partidelor politice, a asociaţiilor etc, iar la ora 12.05 va începe parada militară. În Sinaia, Ziua Naţională a României va fi marcată printr-o serie de acţiuni care vor cuprinde parada militară și depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor, în memoria celor care au luptat pentru țară. Pentru a le permite militarilor să defileze, circulaţia auto va fi oprită, începând cu ora 13.55, de la Hotel Internațional până la Cimitirul Eroilor (Bd. Carol și strada Octavian Goga), au anunțat autoritățile locale.
Între orele 10.00 – 17.00 – zeci de copii, îmbrăcaţi în costume populare, vor împărţi flori şi banderole tricolore sinăienilor și turiștilor. La ora 14.00, vor începe activităţile dedicate Zilei Naţionale (prezentarea onorului militar, trecerea în revistă a detaşamentului de onoare, intonarea imnului de start, discursuri ale oficialităților). De la ora 14.20, se va desfășura parada militară (defilarea va avea loc între Hotelul Internaţional – Cimitirul Eroilor), iar la ora 14.40 se va desfășura slujba religioasă, urmată de ceremonia depunerii de coroane la Cimitirul Eroilor. Începând cu ora 15.00, la Cimitirul Eroilor, reprezentanți din partea primăriei vor distribui produse tradiţionale românești (fasole cu ciolan, vin fiert). Ziua festivă se va încheia cu spectacolul „Poveste interbelică“ – susținut de Gheorghe Zamfir, la Casino Sinaia, programat de la ora 18.00, pentru acesta biletele fiind deja vândute.

Turiştii pot vizita câteva dintre muzeele prahovene

Turiștii care petrec minivacanța de 1 Decembrie pe Valea Prahovei vor avea ocazia să viziteze și câteva muzee. La Sinaia, astăzi, Castelul Pelișor va primi vizitatori între orele: 9:15 – 16:15, în schimb Castelul Peleș va fi închis. Mâine, Castelul Pelișor va avea porțile închise pentru public, dar Castelul Peleș va putea fi vizitat între orele 9:15 – 16:15. Ultimul grup care vizitează parterul și primul etaj al castelului va intra la ora 15.30, iar ultimul grup care vizitează numai parterul va intra la ora 16.15, casa de bilete închizându-se la ora 16.00. De altfel, 1 Decembrie este prima zi în care Castelul Peleș se deschide publicului după ce în ultimele săptămâni a fost închis pentru lucrările anuale de curățenie și conservare. La Câmpina, cel mai căutat obiectiv turistic – Muzeul Memorial “Bogdan Petriceicu Hasdeu” – va fi închis astăzi, dar mâine între orele 8.00-16.00, muzeografii vor aștepta turiștii dornici să afle mai multe despre viața și opera savantului și despre personalitatea poetei Julia Hasdeu, fiica acestuia. În ceea ce privește secțiile muzeale subordonate Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, acestea vor fi închise astăzi, excepție făcând doar Muzeul „Casă de târgoveț din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea”, din Ploiești care poate fi vizitat în intervalul orar 9.00 – 17.00. În schimb, mâine, toate secțiile acestui muzeu vor fi închise, au transmis reprezentanții instituției de cultură.