Inima Reginei Maria s-a întors la Castelul Pelişor din Sinaia

Ana Maxim

În cadrul unei manifestări emoționante, într-o zi de toamnă splendidă, inima Reginei Maria a României a fost adusă, ieri, de către membrii familiei regale, la Castelul Pelișor din Sinaia și așezată în „Camera de Aur“ – locul unde aceasta a bătut, pentru ultima oară, acum 77 de ani. La eveniment au participat membri ai familiei regale, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Ministerului Culturii, oficialități din Republica Moldova și directorii Muzeului Național Peleș și Muzeului Național de Istorie. Potrivit autorităților, caseta de lemn cu inima reginei va rămâne în expoziția muzeului permanent, astfel încât toți vizitatorii iubitori de istorie și care îndrăgesc personalitatea fostei suverane să o poată vedea.
Ieri, începând cu ora 11.00, în cadrul unei ceremonii speciale, inima Reginei Maria a fost preluată de către membri ai familiei regale de la Muzeul Național de Istorie din București – unde a stat 45 de ani – iar în jurul orei 13.00, convoiul format din mașina ce purta caseta în care a fost aşezată inima reginei, mașinile familiei regale și ale demnitarilor au ajuns la Castelul Pelișor din Sinaia. La festivitate au participat, cu vădită emoție, Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu, Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei – nepoata Reginei Maria, Baronul Hanns von Holzhausen, Principesa Maria și Baronul Johannes von Holzhausen. Alături de aceștia s-au aflat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal și alți clerici, reprezentanți ai Ambasadei Marii Britanii și ai Ministerului Culturii, directorul Muzeului Național Peleș, Mihai Gorgoi, directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Oberlander Târnoveanu, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Atunci când Principesa Margareta și Principele Radu au ajuns la etajul al doilea al Castelului Pelișor, unde se află „Camera de Aur“, fanfara militară amplasată lângă încăpere a intonat Imnul Regal. Un soldat a dus steagul la soclul pe care urma să fie așezată caseta cu inima suveranei și l-a așezat cu fața românească la interior și cea britanică la exterior. Doi soldați au intrat cu cutia de lemn conținând inima reginei, au înmânat-o Principesei Moștenitoare, iar aceasta a așezat-o pe soclu. Apoi, un alt soldat a adus caseta de argint (unde inima s-a aflat inițial, pentru câțiva ani) și a înmânat-o Arhiducesei Maria Magdalena, care a pus caseta pe masa din stânga soclului, în fața unei icoane. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a condus slujba religioasă de pomenire a suveranei. La final, episcopul a precizat că evenimentul este unul de mare importanță și cu încărcătură emoțională, iar prezența membrilor clerului este expresia tradiționalelor și fireștilor legături dintre biserică și monarhie. “ În același timp, suntem aici ca delegați ai Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ordoxe Române, care transmite un cald cuvânt de omagiere a personalităţii luminoase a Reginei Maria”, a mai precizat acesta. Înaltul prelat a amintit că Regina Maria, de origine britanică, “a îmbrățișat cu o afecțiune rar întâlnită poporul român, cu tradiţiile lui milenare, cu întreaga lui cultură şi civilizaţie şi, bineînțeles, cu spiritualitatea lui ortodoxă” . Directorul Muzeului Național Peleș, Mihai Gorgoi, a precizat că ziua de ieri a fost una istorică, inima reginei ajungând în camera sa preferată – „Camera de Aur“, amenajată așa cum a dorit suverana. “Pentru noi, inima Reginei Maria este un obiect de patrimoniu deosebit, de o importanță deosebită. Va rămâne la loc de cinste, va fi expusă permanent şi nu va fi scoasă din expoziție. Pentru toti cei care vor dori să vadă această casetă, muzeul va fi deschis după programul anunţat”.
Directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander Târnoveanu, a precizat că are un sentiment de ușurare pentru că inima Reginei Maria a fost restituită familiei regale, „singura în măsură să decidă soarta ei“. Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, aflat la Castelul Pelișor în calitate de invitat, a declarat, la rândul său, că dacă nu ar fi fost Regina Maria nu ar fi fost România Mare. Regina Maria și-a dorit ca inima ei să fie dusă la Balcic, iar o perioadă s-a aflat acolo, fiind dusă apoi la Bran, iar din anii 70 și până ieri a stat la Muzeul Național de Istorie.