Emisiune numismatică dedicată lui Mateiu Caragiale

Banca Națională a României a lansat, ieri, o monedă din argint dedicată împlinirii a 130 de ani de la naşterea scriitorului Mateiu Caragiale. Moneda are valoare nominală de 10 lei, este din argint, are forma rotundă, diametrul de 37 de milimetri și greutatea de 31,103 grame.
Potrivit unui comunicat BNR, aversul monedei prezintă o compoziție grafică inspirată din romanul lui Mateiu Caragiale – “Craii de Curtea-Veche”, anul de emisiune 2015, inscripţia “ROMANIA”’ și stema României.
Reversul redă portretul și semnătura lui Mateiu Caragiale, o ilustraţie realizată de acesta pentru capitolul “Asfințitul Crailor” și anii între care a trăit scriitorul 1885 – 1936.
Tirajul acestei emisiuni este de 250 de monede, iar prețul de vânzare, exclusiv TVA, este de 310 lei.

Primăriile ar trebui să atragă fonduri ca și companiile private

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus că primăriile ar trebui să acționeze la fel ca și companiile private, în sensul că trebuie să atragă și să dezvolte afaceri pe plan local.
“Este important ca noi să reușim să stimulăm primăriile să acționeze pe piață ca și companiile, în sensul de a atrage, de a dezvolta afaceri la nivel local, în urma cărora să aducă la bugetele locale venituri suplimentare, pentru a-și putea dezvolta mai departe alte și alte proiecte. Este foarte important acest lucru. Dacă nu, va fi foarte greu să mențineți întreținerea unor drumuri sau a altor obiective publice”, a subliniat, în acest context, Eugen Teodorovici.

Șase noi măsuri de finanțare în agricultură – deschise în 2016

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), George Turtoi, a declarat că șase măsuri de finanțare din noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014–2020 vor fi deschise la începutul anului 2016. “Anul viitor, în lunile ianuarie sau februarie, vom deschide alte șase măsuri de finanțare din noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Cea mai importantă măsură este cea referitoare la schemele de ajutor de stat pentru procesarea produselor agricole, dar vom deschide și măsura de împăduriri, măsura de
cooperare, care de asemenea sunt foarte așteptate de cei din zona cercetării. Consider că noul program va merge mult mai bine decât vechiul program”, a mai spus George Turtoi.