Violeta Stoica

Răsturnare de situație într-unul dintre cele mai neobișnuite dosare penale judecate de magistrații prahoveni. La exact un deceniu de la un omor calificat, Ion Drăghiciu, un bărbat din orașul Urlați care deținea o stână de oi, a fost condamnat definitiv, de către magistrații de la Curtea de Apel Ploiești, la 20 de ani de închisoare, după ce instanța de fond îl achitase pentru fapta săvârșită în noaptea de 21/22 noiembrie 2005.
Inițial, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție îl trimiseseră în judecată pe Drăghiciu – în februarie 2014 – pentru două fapte comise cu violență, respectiv pentru un omor calificat (faptă din 2005) și pentru o tentativă de omor calificat (faptă din 2001). Magistrații de la instanța de fond îl condamnaseră pentru tentativă de omor calificat la opt ani de închisoare, însă pentru omor calificat l-au achitat.
În sentința dată de judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești, la sfârșitul săptămânii trecute, s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reținute de procurori în sarcina bărbatului din Urlați. Astfel, tentativa la omor calificat s-a transformat în vătămare corporală, în timp ce infracțiunea de omor calificat a fost menținută. Pentru că, după schimbarea încadrării juridice, în cazul vătămării corporale se împlinise termenul de prescripție (fapta fiind din anul 2001), Ion Drăghiciu a scăpat de acuzații în acest caz. Pe de altă parte, însă, inculpatul a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crima din noaptea de 21/22 noiembrie 2005, pentru care anterior fusese achitat la instanța de fond.
La începutul anului 2014, Ion Drăghiciu, care deţinea o stână în apropiere de Urlaţi, a fost trimis în judecată pentru două fapte – o tentativă de omor din anul 2001, respectiv pentru omor. Bărbatul a fost reţinut, la sfârşitul lunii ianuarie 2014 şi, ulterior, arestat preventiv, prin decizie a magistraţilor Tribunalului Bucureşti, în baza probelor administrate de către procurori.
În rechizitoriu, procurorii au arătat că, în seara zilei de 21 noiembrie 2005, fiind în incinta cabanei de la propria stână, inculpatul l-a ucis prin sugrumare pe angajatul său, Mușat Ion, pentru a nu-i mai plăti suma de patru milioane lei vechi, reprezentând preţul serviciilor prestate de către victimă, ca cioban. „Ulterior, atât imediat după comiterea faptei, cât şi în dimineaţa zilei următoare, inculpatul a întreprins acţiuni menite a ascunde comiterea faptei, încercând să conducă pe nişte piste false şi martorii, dar şi organele de anchetă, sugerând că partea vătămată s-a asfixiat cu un bol alimentar, ori a fost ucisă de cineva care a pătruns, fără drept, în cabană. Raportul de necropsie a concluzionat că moartea victimei a fost violentă şi s-a produs ca urmare a asfixiei mecanice, care a condus la insuficienţă respiratorie. Totodată, din probele administrate în cauză a rezultat faptul că, anterior, inculpatul a mai comis şi o tentativă de omor calificat, constând în aceea că, la data de 30 ianuarie 2001, a lovit în mod repetat cu o măciucă de corn (lemn de esenţă foarte tare) peste umerii, spatele şi în direcţia capului părţii vătămate Dumitran Tudor, pe care şi l-a apărat cu braţele (…). Astfel, la 10 minute după plecarea turmei din stâna din cartierul Valea Pietrii, bănuind că animalele au fost lăsate nesupravegheate de către partea vătămată, inculpatul s-a înarmat şi a pândit victima circa două ore pe izlazul dintr-un cătun, suburbie a oraşului Urlaţi. Partea vătămată a reuşit să se salveze, scăpând de agresor prin fugă”, au arătat procurorii, în urma anchetei penale în baza căreia l-au trimis în judecată pe prahovean, la peste opt ani de la săvârșirea infracțiunii.