F.T.

La sfârșitul săptămânii trecute, în Ploiești au fost găsite și retrase din circulație trei bancnote contrafăcute, a câte 100 de lei.
Falsurile au fost plasate la trei chioșcuri din oraș: unul în apropiere de Mc’Donald’s (zona de Nord a orașului), un altul amplasat aproape de BCR – Filiala Ploiești, de pe strada Văleni, iar un al treilea – de pe Bulevardul Republicii. Suspectul ar fi un individ, care s-a prezentat la cele trei chioșcuri pentru a cumpăra țigări. El a profitat de faptul că afară era încă întuneric, toate cele trei bancnote false fiind plasate dimineața. Totuși, una dintre gestionarele păgubite a declarat că l-ar recunoaște pe suspect dacă ar vedea o fotografie cu el.
În afara faptului că dimensiunile bancnotelor false erau mai mici decât cele normale, ele aveau înscrisă aceeași serie: 072D2573396 ( vezi foto). În plus, celelalte elemente de siguranță erau grosolan contrafăcute. Cele trei falsuri au fost retrase din circulație de către Poliție.
Contactat telefonic, șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Ploiești, comisarul șef Constantin Furtună, ne-a precizat: “Lunar, în Prahova este reclamată, de către bănci, prezența câtorva bancnote false. Nu putem, însă, să vorbim despre un fenomen, cum se întâmpla în urmă cu mai bine de zece ani, când membrii unor grupări infracționale plasau moneda falsă în magazine, târguri, oboare etc. Nu este exclus ca eventualele bancnote să fii ajuns în Ploiești din diverse zone ale țării, infractorii având metoda de a le tipări într-o zonă și a le răspândi, apoi, într-o alta. În prezent, prea puțini infractori mai plasează dolari falși, mergând pe falsificarea euro și a monedei autohtone – în special hârtii de 100 de lei și de 500 de lei”.
Interlocutorul nostru ne-a mai spus că, în vara acestui an, ofițerii de la BCCO Ploiești au prins doi indivizi care plasau monedă falsă în zona Câmpina – Sinaia, aceștia având, se pare, și complici.
Oricum, BCCO ține permanent legătura cu Oficiul Național Central pentru combaterea falsului de monedă, iar o eventuală creștere a numărului unor astfel de falsuri presupune și luarea imediată a măsurilor specifice, de contracarare a fenomenului.