Florin Tănăsescu
Pornind de la ideea că nu contează ce ai în cap, ci pe el, tot mai mulți absolvenți de liceu fără bacalaureat luat pun în practică ideea că un păr așezat cum trebuie conferă o alură de șmecher, atât cât să dea moarte-n bibilici.
În definirea acestui trend, trebuie să ne amintim că două sunt variantele prin care se justifică prezența sau absența podoabei capilare – “ Părul prost părăsește capul deștept” și “Părul deștept părăsește capul prost”.
Astfel că, încet, încet, se spulberă mitul că “Nu contează cât de lung am părul, important e cât și cum gândesc ”.
Frizerii insistă pe ideea că aceia care au dat tonul la mușamalizarea IQ-ului prin păr sunt flăcăii cu creastă de cocoș, de care-ți vine să-i apuci și să-i dai cu capul de toți pereții, dar nu se mai poate, că violența și instigarea sunt sancționate. Mai ales în școli. De altfel, în școli a luat naștere și pedeapsa suspendării temporare a podoabei capilare, în cazul celor prinși fumând prin WC-uri. Probabil că de-aia se striga cu haz “Tunsul, felegunsul, câinii după dânsul”.
De asemenea, fiecare dintre noi își aduce aminte că, prin penultima/ultima bancă a clasei era câte-o “balcâză și lălâie” care nu nimerea, în cursul unui an școlar, nici măcar cât fac doi plus doi, iar destinul lor era poarta CAP-ului. Dar schimbările de atitudine față de lume și viață, conferite de regimul nostru democratic, au făcut ca locul lălâilor să fie, seară de seară, la Capatos ori la Antena Stars.
Sunt de domeniul nostalgiei cucoanele cu coc jucând “Nuneasca”-n bătătură, printr-o astfel de coafură orice gospodină simțindu-se înălțată pe scara socială…
Evident, și ăia mai bătrâni, cărora le-a mai lăsat Dumnezeu trei fire de păr, mai dau în mintea șuțanilor cu amintita creastă de cocoș. Facem referire aici la cei care au dat în mintea copiilor, de-și vopsesc (cănesc) părul să dea bine la publicul telespectator și, mai știi?, la gagici! Vorba aceea, “Perișorul lui/Pana corbului“. Drept pentru care, e clar că ăia tineri or mai avea, n-or mai avea vreo șansă de a reveni la normal, dar ăștia bătrâni, nici atât.
În schimb, sindromul minții pe moațe sau pe bigudiuri apare la orice vârstă, iar cercetările în domeniu pentru combaterea lui, demarate cu câteva sute de ani înaintea erei noastre, nu au dus la niciun rezultat notabil. Drept consolare însă, au fost descoperite șamponul de combatere a mătreții și bancurile cu blonde.
La coafor, birjar !