• Autoritățile prahovene lucrează la strategia pentru următoarea perioadă de programare

Violeta Stoica

Banii proveniți din fonduri europene, fie ele Regio, Mediu, Transporturi sau altele asemenea, au ajuns în România destul de greu, în perioada de programare 2007-2013. Deși relaxat, termenul extins pentru finalizarea proiectelor începute odată cu intrarea României în Uniunea Europeană a prins pe picior greșit – chiar aproape de final – unele dintre autoritățile beneficiare ale contractelor de finanțare, cauzele principale fiind, în multe dintre cazuri, procedurile de achiziție marcate de contestații, dar și problemele firmelor care au fost desemnate câștigătoare ale unora dintre licitații. Din păcate, situații de asemenea natură sunt și în Prahova, inclusiv în municipiul Ploiești, autoritățile fiind nevoite să pregătească bugetele de anul viitor cu includerea obligatorie a unor sume destinate finalizării – pe cont propriu – a lucrărilor demarate cu fonduri europene, în termen de maximum șase luni de la terminarea propriu-zisă a contractelor de finanțare.
Pe scurt, până la jumătatea anului 2016, autoritățile contractante beneficiare ale fondurilor europene pentru realizarea unor obiective de infrastructură, sociale sau de altă natură trebuie să finalizeze lucrările pe cont propriu. Care, în unele cazuri, înseamnă milioane de euro.
Între timp, lucrurile par să evolueze în privința pregătirii proiectelor care se doresc a fi implementate în perioada 2014-2020, iar finanțările de la UE vizează cu totul alte investiții decât până în 2013.
Conform datelor furnizate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, pe Programul Operațional Regional 2007-2013, județul Prahova a depus 309 proiecte, dintre care doar 178 semnate. Tot în Prahova, valoarea totală a contractelor a fost – pe POR – de circa 1,2 miliarde de lei, adică aproape un sfert din totalul Regiunii Sud Muntenia, suma nerambursabilă solicitată prin contracte fiind de 809,2 milioane de lei.
Criză de timp în prezent, criză de bani în viitorul apropiat. Toate obiectivele demarate în urma încheierii contractelor cu finanțare europeană ar trebui finalizate, teoretic, până la termenul-limită de 31 decembrie 2015, dată după care nu se mai decontează niciun leu/euro pentru facturile emise în urma lucrărilor efectuate.
Pentru că românul trăiește cu speranța în vremuri mai bune, și autoritățile prahovene sunt semi-optimiste în privința lucrărilor efectuate cu fonduri europene. Până una-alta, se pregătesc proiectele pentru noua perioadă de programare, lucrându-se intens pentru noul Pol de Creștere Ploiești-Prahova, care cuprinde, în continuare, alături de CJ Prahova și municipiul Ploiești, și localitățile care au aderat la Pol.
Ce așteptări să aibă prahoveanul de la această strategie? Acestea trebuie să fie în concordanță cu programele de finanțare, respectiv cu cele 12 axe prioritare, bazate pe proiecte din cercetare, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, reducerea emisiei de carbon (adică transport în comun ecologic și iluminat public performant), sprijinirea dezvoltării urbane durabile (infrastructura de educație, clădiri pentru activități culturale și recreative), îmbunătățirea infrastructurii rutiere regionale sau a celei sanitare și sociale, dar și alte axe de natură “tehnică”.
În prezent, se lucrează la strategia de generare a unor proiecte eligibile pentru localitățile aflate în raza Polului de Creștere Ploiești-Prahova. Fiecare localitate în parte, plus Consiliul Județean Prahova, a venit cu o listă de propuneri de proiecte finanțabile prin programul european 2014-2020. Majoritatea vizează infrastructura socială, de transport, de sănătate, însă asupra proiectelor concrete care vor fi propuse vom reveni atunci când ele vor fi finalizate.